Mini pulpeciki ze szparagami |
Potrzebujesz:
500 g mielonej wieprzowiny
200 g drobnych pieczarek
pęczek zielonych szparagów
1 jajko
5 łyżek otrębów owsianych
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
bułka tarta i tłuszcz do smażenia
W misce wymieszaj mielone mięso z cebulą pokrojoną w kosteczkę, jajkiem i otrębami owsianymi, łyżką majonezu, solą i pieprzem oraz zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
Z mięsnej masy formuj niewielkie kulki i obtaczaj je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz, włóż pulpeciki i obsmażaj je ze wszystkich stron.
Rumiane wyjmij z patelni, odłóż na bok. Oczyszczone pieczarki (małe w całości, jeśli są duże to przekrojone na dwie lub cztery części) wrzuć na pozostały na patelni tłuszcz, obsmaż do lekkiego zrumienienia, posól, a następnie włóż z powrotem pulpety i smaż chwilę razem.
Oczyść szparagi, odetnij im główki i odłóż je na bok. Szparagi pokrój na 3-4 cm odcinki, wrzuć na patelnię, wlej ok 100 ml wody, przykryj i duś ok. 5 min.
Po tym czasie wrzuć odłożone wcześniej główki szparagów, przykryj i duś jeszcze 2-3 min.
Podawaj gorące. Smacznego!
mini pulpeciki ze szparagami i pieczarkami. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz