niedziela, 5 maja 2013

ZAPIEKANKA Z CIECIERZYCY

Łatwa i szybka zapiekanka na obiad lub kolację.
Zapiekanka z ciecierzycy
Potrzebujesz:
1 słoik ciecierzycy w zalewie
1 pierś z kurczaka
1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej lub tyleż świeżej
1,5 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka 
50 g sera żółtego
szczypta kurkumy
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
tłuszcz i tarta bułka do formy 
Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. 
Ciecierzycę osącz z zalewy i wrzuć do miski. Pierś kurczaka ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody (ok. 12-15 min), pokrój w niewielką kosteczkę i przełóż do miski. Fasolkę bez rozmrażania uduś pod przykryciem na odrobinie masła i wody, pod koniec duszenia dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z mięsem i ciecierzycą, ewentualnie jeszcze dopraw. Przełóz do naczynia, w którym będziesz zapiekać.
Przygotuj sos: w rondelku roztop łyżkę masła, dodaj łyżkę mąki, zrób białą zasmażkę. Wlej szklankę zimnego mleka, mieszając doprowadź do zagotowania. W trakcie podgrzewania dodaj do sosu sól, szczyptę startej gałki muszkatołowej i szczyptę kurkumy. Sosem zalej zapiekankę.
Na wierzch zetrzyj żółty ser. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, piecz, aż ser na wierzchu się roztopi i lekko zrumieni. W zależności od piekarnika, będzie to trwało 20-30 minut.
Smacznego!
zapiekanka z ciecierzycy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz