Ukryte szparagi - asperges caché |
Potrzebujesz:
300-400 g cienkich szparagów
500 g mielonej chudej wieprzowiny
250 g mielona wołowina ( u mnie "DANIE TATARSKIE" z Biedronki)
1 jajko
5 czubatych łyżek otrębów owsianych
1 cebula
kilka gałązek młodego estragonu lub 1/2 łyżeczki suszonego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
bułka tarta, ew. z sezamem, do panierowania
tłuszcz do smażenia
Do miski włóż mięso wołowe,
dodaj wieprzowe,
pokrojoną drobniutko cebulę, posiekany estragon, zmiażdżony ząbek czosnku,
otręby owsiane, jajko, pieprz i sól. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.
zielone szparagi |
Zmoczonymi zimną wodą dłońmi formuj z mięsa prostokąty . Zawijaj w nie ciasno szparagi. Gotowe pakieciki obtaczaj w bułce zmieszanej z ziarnem sezamu.
Kładź na patelnię w rozgrzany tłuszcz. Smaż obracając, tak by z każdej strony mięso zrumienić w miarę równomiernie.
Podawaj gorące, lub zimne pokrojone na 3-4 centymetrowe odcinki, jako przekąskę.
szparagi ukryte w mięsie |
extra pomysł z tym schowanym szparagiem:)
OdpowiedzUsuńDzięki za uznanie :)
Usuńmasz pomysły i cierpliwość :))
OdpowiedzUsuńNie zawsze mam tę cierpliwość, jednak czasami... :) Pozdrawiam Cię serdecznie Bogusiu :)
UsuńHm... dość ciekawe połączenie:) Z puntu widzenia typowo polskiej kuchni:) Moja ulubiona wersja to tak najprościej. Z resztą zapraszam na moje szparagi: www.domodnaleziony.blogspot.com
OdpowiedzUsuńJoanno, zasadniczo masz rację. Ja też lubię prostą (co nie znaczy że nie smaczną) kuchnię, ale czasem lubię też zaszaleć i zrobić coś niezwykłego :) Pozdrawiam :)
Usuń