sobota, 4 maja 2013

UKRYTE SZPARAGI

Na dzisiejszy obiad zaplanowałam kotlety mielone z otrębami owsianymi zamiast namoczonej bułki, oraz szparagi jako dodatek. Jednak w trakcie przygotowywania mięsa wpadł mi do głowy pomysł, by szparagi pokryć przyprawionym mięsem i w takiej formie usmażyć. Spróbowałam i wyszło świetnie.  Szparagi do tego celu najlepiej wybrać :chude", a jeśli są tylko grubsze, to podgotować je chwilkę. Wprawdzie szparagi można jeść na surowo, lepiej jednak jeśli będą tylko odrobinę chrupkie.
Ukryte szparagi -
asperges caché

Potrzebujesz:
300-400 g  cienkich szparagów
500 g mielonej chudej wieprzowiny
250 g mielona wołowina ( u mnie "DANIE TATARSKIE" z Biedronki)
1 jajko
5 czubatych łyżek otrębów owsianych
1 cebula
kilka gałązek młodego estragonu lub 1/2 łyżeczki suszonego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
bułka tarta, ew. z sezamem, do panierowania
tłuszcz do smażenia
Do miski włóż mięso wołowe,
dodaj wieprzowe,
pokrojoną drobniutko cebulę, posiekany estragon, zmiażdżony ząbek czosnku,
otręby owsiane, jajko, pieprz i sól. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.
zielone szparagi
Szparagi umyj. Jeśli masz białe, to obierz (najłatwiej nożykiem szczelinowym), zielonych nie musisz obierać. Przytnij je na ok. 15-17 cm, by było łatwiej je zawijać w mięso.
Zmoczonymi zimną wodą dłońmi formuj z mięsa prostokąty . Zawijaj w nie ciasno szparagi. Gotowe pakieciki obtaczaj w bułce zmieszanej z ziarnem sezamu.
Kładź na patelnię w rozgrzany tłuszcz. Smaż obracając, tak by z każdej strony mięso zrumienić w miarę równomiernie.
Podawaj  gorące, lub zimne pokrojone na 3-4 centymetrowe odcinki, jako przekąskę.
szparagi ukryte w mięsie


6 komentarzy:

  1. extra pomysł z tym schowanym szparagiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. masz pomysły i cierpliwość :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zawsze mam tę cierpliwość, jednak czasami... :) Pozdrawiam Cię serdecznie Bogusiu :)

      Usuń
  3. Hm... dość ciekawe połączenie:) Z puntu widzenia typowo polskiej kuchni:) Moja ulubiona wersja to tak najprościej. Z resztą zapraszam na moje szparagi: www.domodnaleziony.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanno, zasadniczo masz rację. Ja też lubię prostą (co nie znaczy że nie smaczną) kuchnię, ale czasem lubię też zaszaleć i zrobić coś niezwykłego :) Pozdrawiam :)

      Usuń