czwartek, 25 kwietnia 2013

WIOSENNA SAŁATKA Z MNISZKA

Spóźniona wiosna. Natura rwie się do życia. Na działce pojawiły się dorodne rozety mniszka lekarskiego. W sąsiedztwie kompostownika spora kępa troskliwie pielęgnowanej pokrzywy odbiła już na jakieś 15 centymetrów od ziemi. Całe kobierce roszponki proszą, by je zerwać. Czy mogę obok tego przejść obojętnie? Nie zrobić wiosennej sałatki pełnej witamin, mikro i makroelementów, enzymów i tym podobnego dobra?
Sałatka z roszponki i mniszka lekarskiego
Potrzebujesz:
3 garście roszponki
3 garście liści mniszka lekarskiego
1 garść młodziutkiej pokrzywy
250 g boczku wędzonego
1 bułka
1 młoda cebulka
1-2 łyżki masła klarowanego 
oraz sos vinaigrette
Liście mniszka oczyść, opłucz i umieść na 30-40 min. w misce z osoloną wodą. Ten zabieg jest wskazany, by z liści mniszka wyciągnąć nieco goryczki charakterystycznej dla tego ziółka. W tym czasie oczyść roszponkę i pokrzywę. Rozetki roszponki wrzuć w całości do salaterki, a listki pokrzywy drobniutko posiekaj i dodaj do roszponki. 
Boczek pokrój w słupki i zrumień je na gorącej patelni.
Bułkę pokrój w kosteczkę i usmaż grzanki na łyżce lub dwóch klarowanego masła.
Odsączone ze słonej wody liście mniszka włóż do salaterki z roszponką (większe rozerwij na pół) i wymieszaj delikatnie. Dodaj przesmażony boczek oraz grzanki. Młodą cebulkę pokrój w talarki i rozdziel na pojedyncze obrączki. Dodaj do salaterki. Wszystkie składniki wymieszaj.
sałatka z roszponki i mniszka lekarskiego
Sałatkę polej winegretem. Smacznego!




2 komentarze:

  1. I wszystko byłoby piekne - witaminy itp. gdyby nie ten boczek, który bezcześci tę wiosenną sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od punktu widzenia. Doniesienia naukowe z ostatnich lat pozwalają inaczej spojrzeć na tłuszcze zwierzęce. Nie są one tak niezdrowe, jak dotąd sądzono, więc nie demonizujmy ich.
      Rozumiem jednak, że jest obecnie wiele osób nie jedzących mięsa. I one mogą zrezygnować z dodawania paseczków smażonego boczku, natomiast warto zastąpić je kawałkami tofu, ugotowaną ciecierzycą, lub innymi strączkami. Dodatek składnika białkowego spowoduje, że sałatka nadal będzie pełnowartościowym posiłkiem.

      Usuń