Gulasz wołowy |
500 g mięsa wołowego
2-4 cebule (zależy od wielkości)
0,5 strąka czerwonej papryki
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
0,5 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
20 g mąki
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
sól
Mięso pokroić na kawałki, oprószyć mąką, zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, razem przesmażyć, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
Koncentrat pomidorowy przesmażyć z papryką słodką i ostrą na odrobinie tłuszczu, dodać do mięsa. Od razu też dodać pokrojoną niezbyt drobno połówkę czerwonej papryki, posolić, popieprzyć, przykryć i dusić razem kilka minut. W trakcie duszenia uzupełniać odparowaną wodę, jeśli zajdzie taka potrzeba. Smacznego.
Gulasz wołowy |
Właśnie zdjęłam gulasz z ognia - przepyszny!!! Naprawdę polecam :))
OdpowiedzUsuńPycha, wyszedł mi trochę gęsty sos ale bardzo dobry :)
OdpowiedzUsuńCieszę się nie tylko nam smakuje ten gulasz :)Gęstość sosu można regulować ilością mąki lub wody, ale to z czasem nabiera się doświadczenia. Pozdrawiam :)
Usuńdolej wody....a tak poza tym przepis ponizej sredniej
UsuńA czy posolenie mięsa wołowego nie powoduje jego niepotrzebne stwardnienie w czasie podsmarzania ?
OdpowiedzUsuńWśród kucharzy nie ma zgodności w tej kwestii. Jedna szkoła mówi: nie solić!, druga na to: przesądy! Może z ostrożności jednak wstrzymać się z tym soleniem? :)) Pozdrawiam i zapraszam do ponownych odwiedzin oraz komentowania:)
UsuńJakie jest najlepsze mięso wołowe na ten gulasz?
OdpowiedzUsuńJa robiłam z łopatki wołowej, ale może być też pręga, mostek, skrzydło (nie wiem czemu, ale tak się nazywa ładny kawałek mięsa wołowego z tylnej części)
UsuńGulasz rewelacja, sos jest pyszny. Polecam każdemu i pozdrawiam p. Martę.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jak miło czytać takie komentarze :)
Usuńto mój pierwszy gulasz w życiu :) dziękuję za przepis - jest super! Jeśli ja potrafię go zrobić, to znaczy, że każdy potrafi :).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo się cieszę ,że się udał. Staram się zamieszczać możliwie proste przepisy, o których wiem że przy niewielkim nakładzie pracy otrzymamy naprawdę smaczny efekt :) Pozdrawiam :)
UsuńDziękuje za cudowny przepis, bardzo polecam po prostu rewelacja.Pozdrawiam.Ewa.
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewo za miłe słowa :)
Usuńa ile mniej więcej trzeba dusić ten gulasz?
OdpowiedzUsuńNie jest łatwo określić precyzyjnie czas duszenia, bo zależy on od rodzaju użytego mięsa, a także od wieku zwierzaka. Trzeba dusić i sprawdzać co jakiś czas. Prawdopodobnie jednak duszenie potrwa nie krócej niż godzinę, wołowina potrzebuje trochę czasu by zmięknąć.
Usuńzaskoczyła mnie prostota wykonania w stosunku do smaku. wyszło pycha, uzyłam trche wedzonej papryczki i pieprzu zamias papryki ostrej ale smak wysmienity
OdpowiedzUsuńO, ciekawa sugestia z tą wędzoną papryczką! Też będę musiała wypróbować. Dziękuję za miły i konstruktywny komentarz :)
UsuńJutro się zabieram za gulasz i skorzystam z Pani przepisu,mam nadzieję,że się uda:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńŚmiało! Musi się udać. Życzę smacznego :)
Usuńprzepyszny prosty szybki bardzo smaczny wlasnie zostal zjedzony z makaronem tagiateli palce lizac pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakował :)
UsuńBardzo łatwy przepis i bardzo smaczny gulasz z tym że ją przed dodaniem przecieru dodałem pół papryczki drobno pokrojonej peperoni. Ale ją wolę bardziej na ostro . Nie mniej przepis cudo. Całą rodzina zachwycona!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPeperoni z pewnością dobrze zrobiła temu gulaszowi.
UsuńWyszedł pyszny! Podlałam czerwonym winem :-)
OdpowiedzUsuńJa akurat nie miałam czerwonego wina, a jestem pewna, że u Ciebie wspaniale wzbogaciło smak.
Usuńa do tego kopytka...
OdpowiedzUsuńi już mam pomysł na dzisiejszy obiadek :)
Noo! Z kopytkami to dopiero będzie uczta! :)
Usuńdzisiaj zrobilem gularz z twojego przepisu wyszedl bardzo pyszny sos rowniez tylko zamiast wody daje bulion drobiowo- warzywny lub na zeberkach dzisiaj akurat dalem na zeberkach palce lizac i dodaje tez do gularzu pieczarki , trochę czosnku , trochę marchewki , ziela angielskiego , lubie urozmaic dania z kasza gryczana palce lizac
OdpowiedzUsuńNooo, z kaszą gryczaną musiało być pyszne! I te pieczarki, na pewno super wzbogaciły smak. Pozdrawiam :)
Usuńdo Anonimowy: gulasz a nie gularz ;) pozdrawiam !
UsuńBardzo dobry przepis, gulasz wyszedł przepyszny! Dla większej ostrości dodałam płaska łyżeczkę pieprzu cayenne : D
Usuńnajlepszy jaki kiedykolwiek jadlam :) nie moge przestac jesc :) przepyszny !! Ja zrobilam z kasza jeczmienna i mizeria :)
OdpowiedzUsuńNo tak! Świetny sposób, by uszlachetnić zwykłą kaszę jęczmienną. Bardzo się cieszę, że Ci tak smakował :)
UsuńA co z sola
OdpowiedzUsuńCytuję: "Od razu też dodać pokrojoną niezbyt drobno połówkę czerwonej papryki, posolić, popieprzyć, przykryć i dusić razem kilka minut."
UsuńOczywiście, na koniec zawsze warto sprawdzić smak i ewentualnie uzupełnić przyprawy, dopasowując je do swojego smaku :) Pozdrawiam życząc "smacznego!" :)
Pani Marto gratuluję,dzis zrobiłam gulasz.Jest pyszny.Dziekuje za przepis.Grazyna.
OdpowiedzUsuńAż chce się gotować i opisywać te starania. Dziękuję :)
UsuńWłaśnie skończyliśmy jeść... Przepyszy i za razem tak prosty w zrobieniu. Rewalacja. Co prawda nie miałem papryki, ale za to dodałem pieczarki pokrojone w ćwiartki i podlałem czerwonym winem. Sos wyszedł wyśmienity. Podałem to ze smażonymi kotletami ziemniaczanymi. Super, polecam wszystkim i dziękuję za przepis :-D. Jarek.
OdpowiedzUsuńDziękuję Jarku :) Właśnie o to chodzi w gotowaniu, by przepis był tylko inspiracją, podpowiedzią. Reszta to fantazja i doświadczenie kucharza :) Pozdrawiam :)
UsuńZrobiłam i właśnie zjadłam :) przepycha!!! :) zobaczymy co mój mężczyzna powie jak spróbuje :)
OdpowiedzUsuńAle dziękuję ślicznie za przepis!
a mi nie wyszedl sos jak woda z koncentratem
OdpowiedzUsuńWow! To przykre! Hi hi, a może zapomniałeś/-aś dodać mięso i pozostałe składniki?
UsuńJednak tak na poważnie - nie wiem co mogło pójść nie tak.
Właśnie się dusi i wszystkie znaki wskazują że szykuje się smaczne mięsko. Dziękuję za przepis, bardzo prosty. Mam nadzieję że zapach skusi moją wybredną bandę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Kazimierz
Dzięki za info i życzę smacznego :)
Usuńbardzo smaczny :) to byl moj pierwszy , ale napewno nie ostatni gulasz :)) dziekuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakował :) Zapraszam do korzystania także z pozostałych przepisów. Pozdrawiam :)
UsuńJa proponuję dodać również pieczarki :)
OdpowiedzUsuńNa pewno nie zaszkodzi, a raczej wzbogaci, urozmaici smak. Pozdrawiam :)
Usuńdzis natrafilam na ten przepis, gulasz wyszedl super, palce lizac :))
OdpowiedzUsuńMiło mi :) Zapraszam po jeszcze :)
UsuńWłaśnie robię gulasz....przepis prosty i smaczny :)
OdpowiedzUsuńja też własnie robię, już sie dusi i prawie gotowy, dzieki za przepis, jest pyszny !!!
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego! :)
Usuńogólnie słyszałam że gulasz trzeba dusić około godziny żeby mięsko było mięciutkie czy takie jest u Pani? Ogólnie podoba mi się ten przepis i mam zamiar z niego skorzystać później dam komentarz jak poszło :)
OdpowiedzUsuńTak, w zależności od jakości mięsa, czas duszenia może być dłuższy lub krótszy, ale ta godzinka raczej jest pewna. Może z wołowiny sezonowanej byłoby szybciej, ale ja nigdy tego nie sprawdziłam. Ciekawa jestem jak poszło gotowanie u Pani.
UsuńMam zamiar dzisiaj zrobić gulasz z Pani przepisu mam nadzieję ze się uda☺bardzo fajny przepis a i komentarze też mnie zachecily biorę się do pichcenia pozdrawiam☺Asia.
OdpowiedzUsuńPani Asiu, na pewno się uda! Życzę smacznego! :)
UsuńJa rowniez skorzystalam z Pani przepisu robiac gulasz po raz pierszy i nie moge wyjsc z podziwu, ze z tak prostego przepisu wyszedl niesamowity efekt. Gulasz jest przepyszny. Dziekuje za przepis i pozdrawiam:) Gosia
OdpowiedzUsuńDziękuję Gosiu za informację. Takie komentarze sprawiają mi ogromną przyjemność :)
UsuńTen gulasz to cudo! Czekamy na więcej przepisów. :)
OdpowiedzUsuńAż się szeroko uśmiechnęłam :) Dziękuję! Mam masę zdjęć kolejnych potraw na blog, ale jakiś leń mnie ogarnął i nie mogę się zmobilizować, żeby porobić opisy i wstawić je tutaj. Twój komentarz dał mi lekkiego kopa, może więc zacznę działać :) Pozdrawiam :)
UsuńTen gulasz to cudo! Czekamy na więcej przepisów. :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny. Dzisiaj robię drugi raz i chyba zostanę przy tym przepisie. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję :) Miło czytać takie komentarze :)
UsuńCoś wspaniałego... Sam się robi praktycznie. Prosty i naprawdę ma ten smak jakiego szukałem. Bez wydziwiań całkowicie niepotrzebnych- nawet czas na drzemkę był :p Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki Karolku :) Ja takie właśnie potrawy najbardziej lubię - proste, niewiele składników, ale dobrej jakości i dobrze skomponowane smakowo - niewielkim nakładem sił i środków osiągnięty całkiem fajny efekt :)
UsuńGulasz wyszedł przepyszny!!! Niesamowicie prosty przepis, nie jest ani czaso ani pracochłonny �� Polecam każdemu, tym początkującym w kuchni i tym z doswiadczeniem�� Posmakuje każdemu!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Magdaleno! Rzeczywiście ten gulasz to hit.Zapraszam do wypróbowania innych przepisów :)
Usuńżaby mięso wołowe szybciej skruszało dodaje się kieliszek wódki a najlepiej spirytusu i przykrywa. resztę wódki można wypić do gulaszu;)
OdpowiedzUsuńDzięki za podpowiedź :) Następnym razem wypróbuję :) Pozdrawiam :)
UsuńGulasz super. Ja dodaje jeszcze pieczarki, marchew, kiszony ogórek trochę musztardy sarepskiej, ziele angielskie, liść laurowy i na koniec trochę śmietany i nać pietruszki. Z tym, że paprykę, marchew kiszony ogórek lekko przesmażam, a pieczarki duszę lekko na maśle z olejem.
OdpowiedzUsuńWow, tak to opisujesz, że mi ślinka cieknie. Następnym razem wykorzystam Twoje sugestie. Pozdrawiam :)
UsuńA ja dodałem jeszcze suszone podgrzybki chińskie pieczarki, starty seler i korzeń pietruszki a do tego jeszcze uwaga- fasolę mung
OdpowiedzUsuńNo, no, masz fantazję :) W ten sposób na bazie mojego gulaszu stworzyłeś zupełnie nową potrawę :) Widząc dobór składników domyślam się, że obiad był pyszny.
UsuńPolecam jeszcze suszone leśne grzyby- dodają wspaniałego aromatu. Dziś zaeksperymentowałem dodatkowo i do gulaszu dodałem fasolę mung (małe zielone kuleczki) zobaczymy co wyjdzie
OdpowiedzUsuńBardzo lubię fasolkę mung, ale nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby ją dodać do gulaszu. Nic dziwnego, że to mężczyźni są najsławniejszymi kucharzami - są po prostu odważniejsi w eksperymentowaniu w kuchni. Dzięki za inspirację :)
UsuńJutro będe go robiła według twojego przepisu. Mam nadzieje ze wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńŚmiało! Jestem pewna, że wyjdzie :) Powodzenia!
UsuńGulasz "palce lizac"!Pyszny!Cieszę sie, że trafiłam na ten przepis. Pierwszy raz robilam gulasz z wołowiny i wyszedl przedni.Dziekuje za ten przepis.Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrawda? W prostocie siła :) Cieszę się, że tak posmakował :)
UsuńKocia Mama,Ciebie wita.Gulasz wyśmienity,tylko WÓŁ stary.Hiiii.
OdpowiedzUsuńZrobiłam dokładnie wg.przepisu i żaden błąd nie wtargnął do Garnka.Spojrzyj na moją Bandę.Pozdrawiam i dam znowu znać.
https://www.youtube.com/watch?v=VpTa...ature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=yyPyN04ZBQs
Dziękuję! Pierwszy filmik nie wchodzi, ale drugi jest ok. Świetne obrazy, super inicjatywa. Czy dobrze zrozumiałam Ewo, że jesteś autorką tych obrazów? Jeśli tak, to gratuluję talentu, pogody ducha i dobroci.
UsuńJuż nie wiem który raz korzystam z tego przepisu... Za pierwszym razem, gdy z niego skorzystalam pierwszy raz w zyciu robilam gulasz wołowy - wyszło super. I tak już zostało. :) dziękuję!
OdpowiedzUsuńDziękuję Pau Lino :) Bardzo mnie cieszą takie komentarze, bo to znaczy, że przepis się sprawdza w praktyce i nie tylko mi smakuje taki gulasz. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńJest pyszny, robię już kolejny raz. Dziękuję za przepis-:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Życzę smacznego i zapraszam ponownie :)
Usuń