poniedziałek, 12 sierpnia 2013

DOMOWY SOS SŁODKO-KWAŚNY

Pyszny sos słodko-kwaśny, który możesz podać do ryżu. Możesz też połączyć go z podsmażonym mięsem z piersi kurczaka, lub po prostu potraktować jako dodatek do drugiego dania.
Domowy sos słodko-kwaśny
Składniki: 
4 cukinie (ok. 600g) 
3 pomidory 
3 cebule 
5 krążków ananasa z puszki 
0,5 puszki kukurydzy 
0.5 słoika cebulki perłowej 
2-3 łyżki oliwy 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
sól, cukier, pieprz
Cebule pokrój w piórka, wrzuć na patelnię z podgrzaną oliwą, przykryj i duś na małym ogniu aż zmięknie. 
Następnie dodaj pokrojoną cukinię i pomidory. Posyp solą, przykryj i duś kilka minut, od czasu do czasu mieszając. 
Wytworzy się sporo płynu, dlatego lepiej nie podlewać wodą, by sos nie był zbyt rozwodniony.

Dodaj odsączone z zalewy cebulki, a po kilku minutach kukurydzę, oraz pokrojone plastry ananasa.
Przykryj i duś kilka minut na małym ogniu. W garnuszku rozprowadź 1 łyżkę mączki ziemniaczanej sokiem (odciekiem) z ananasów. Wlej do sosu, mieszając zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
sos słodko-kwaśny
Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis. Na pewno wykorzystam,bo uwielbiam sos słodko kwaśny. Do tej pory w mojej kuchni gościł tylko kupny ze słoika.
    Pozdrawiam serdecznie ! I zapraszam do mnie !
    http://magicznezyciemarty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tam Marto Twój sos? Zrobiłaś? Pochwal się jak Ci wyszedł :)

      Usuń
    2. Hej właśnie skonczylam sos i jest idealny. Troszkę "ulepszylam" Twój przepis dodając papryczke chili i slodkie pomidorki:) jest idealny polecam: )

      Usuń
  2. Slodko-kwaśny sos jest świetny! uwielbiam do chinszczyzny lub kurczaka ;)

    PS. Wielkie dzięki za udział w akcji "Kukurydziane Wariacje II". ;) I zapraszam do dodawania kolejnych przepisów ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Do tej pory nie gotowałem zbyt często, ale ten przepis bułka z masłem. Zrobiłem tylko mały wyłom w przepisie bo nie miałem cebulki perłowej i przy doprawianiu dodałem soku z cytryny. Dorzuciłem też jedną paprykę czerwoną pokrojoną w krótkie paseczki. Na mój gust wyszła rewelka i sos ze słoika niech się chowa.
    Pozdrawiam wszystkich.
    G_Gutek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gutku, z tą cytryną b. dobry pomysł. A papryczka pasuje do tego sosu jak ulał, tylko ja akurat nie miałam, więc zrobiłam bez :)

      Usuń
  4. Bardzo fajna strona. Czytałam bez poczucia marnowania swojego czasu.


    Also visit my blog post :: moderowany katalog stron

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie. Taka opinia dodaje skrzydeł :)

      Usuń
  5. Dobra stronka Polecam i pozdrawiam

    my website darmowy seo katalog

    OdpowiedzUsuń