środa, 6 listopada 2013

100% ŻYTNI CHLEB NA ZAKWASIE

Faza II, III i IV Metabolic Balance
Po raz pierwszy w życiu upiekłam żytni chleb na zakwasie. Zawsze chciałam i zawsze się bałam. W naszych planach żywieniowych  jest wyłączne stuprocentowo żytnie pieczywo, co stało się bodźcem do przełamania lęku. Wolę wszak sama upiec chleb i mieć pewność tego co jem, zamiast sprawdzać etykietki, których zresztą często nie ma na kupowanych bochenkach.
I wiecie co? Nie było czego się bać :) Sama wyhodowałam zakwas, sama wymieszałam składniki, a efekt przerósł moje oczekiwania. Chlebek wyszedł pulchny jak na drożdżach, pyszny, po prostu cudo! Nie uwierzyłabym że to czysto żytni chleb na zakwasie, gdybym sama go nie upiekła.
Przepis pochodzi z tej strony. Receptura zakwasu również stamtąd. Polecam!

100% żytni chleb na zakwasie.

       Składniki:
  • 130 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 250 g mąki żytniej typ 720
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g sezamu (u mnie siemię lniane)
  • 250 ml ciepłej wody (nie więcej niż 40 st.C)
Wszystkie składniki umieść w misce. Wymieszaj drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej mąką z pełnego przemiału foremki (u mnie jednorazówka 11x23 cm.) Wyrównaj powierzchnię dłonią zwilżoną zimną wodą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 godz. (sic!)
Ciasto żytnie zakwasowe jest ciężkie i potrzebuje dużo czasu by wytworzyć odpowiednio duże pęcherzyki, które decydują o jego pulchności. Po upływie wskazanego czasu umieść ostrożnie ciasto w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Piecz ok. 35 minut. Pozwól chlebkowi ostygnąć, nim go wyjmiesz z formy i pokroisz. Smacznego!

100% żytni chleb na zakwasie

6 komentarzy:

  1. Fajny, zdrowy wygląd oraz jak najbardziej smakowity chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie:) też taki piekę, bardziej jednak skłaniam się ku mące żytniej typ 2000

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, mam nawet zdjęcia gotowe do wstawienia wraz z przepisem, jednak waham się, bo nie do końca jestem zadowolona z mojego chlebka na mące 2000. Wyszedł owszem, smaczny, ale jego konsystencja pozostawia wiele do życzenia. Skórka chrupiąca, fajna, ale środek wilgotny, lepki pomimo pieczenia prawie półtorej godziny.
      Chyba jednak wstrzymam się z publikacją do czasu aż znajdę lepszy przepis. Nie chcę zawieść moich czytelników nieudanym chlebkiem.

      Usuń
  3. Chleb jest bardzo zdrowy i pyszny. Piekę go 3 razy w tygodniu od kilku lat.U mnie głównym składnikiem jest mąka żytnia typ 720 a jako dodatek to żytnia 2000 + żytnia razowa i orkiszowa + siemię lniane i słonecznik i oczywiście zakwas żytni. Chleb jest wilgotny w środku i nie zależy to od długości pieczenia (u mnie 55 min.) Polecam wszystkim jest naprawdę zdrowy i dietetyczny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo proszę podajcie jeszcze przepis na zrobienie zakwasu, bo mam ochotę taki pyszny chlebek upiec.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja skorzystałam z przepisu znalezionego na stronie smakowitychleb.pl
      http://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
      Polecam, bo jest bardzo dokładnie rozpisany cały proces powstawania zakwasu. No i mnóstwo przepisów na przeróżne chleby.

      Usuń