sobota, 1 lutego 2014

SAŁATKA Z CIECIERZYCY I BURACZKÓW

To był eksperyment. Przeczuwałam że połączenie pieczonych buraków i ciecierzycy będzie ciekawe, obawiałam się jedynie o stronę estetyczną, wizualną. Wiadomo jak buraczki barwią wszystko, z czym się zetkną. Okazało się jednak, że ciecierzyca wręcz zyskała na urodzie :) Dodatek zielonych listków rukoli nie tylko ożywił kompozycję kolorystyczną, ale dodatkowo wzbogacił smak sałatki.

Sałatka z buraków i ciecierzycy


Składniki:
160 g ciecierzycy
3 nieduże buraki
garść rodzynek
garść rukoli
kilka orzechów pekan (lub innych)
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki dobrej oliwy
sól, pieprz, kminek

Ciecierzycę namocz na całą noc. Odcedź, przepłucz, ugotuj w świeżej wodzie lekko osolonej i z dodatkiem szczypty kminku. Dobrze namoczona ciecierzyca ugotuje się w przeciągu 1 godz.





 Rodzynki zalej wrzątkiem. Po ok. 15-20 min. osącz na sitku.
Umyte buraczki zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C. W zależności od wielkości buraczków pieczenie może potrwać od 1 do 2 godz.
Upieczone buraki obierz i pokrój w kostkę. W misce wymieszaj buraki z rodzynkami, solą, octem balsamicznym, cytryną i oliwą.




 Dodaj ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę oraz pokruszone orzeszki pekan, wymieszaj, przełóż do salaterki. Możesz dodać posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek.


Część listków rukoli ułóż na talerzach. Na nie połóż sałatkę i udekoruj pozostałymi listkami.

sałatka z ciecierzycy i buraczków

Smacznego!

Ciecierzyca w roli głównej - edycja zimowa

7 komentarzy:

  1. Witam Cię w akcji ciecierzycowej

    Pozdrawiam
    Laura

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna sałatka! Szkoda, że w moim planie jedzeniowym nie ma buraka:( Zaczynam od jutra MB i bardzo się cieszę, że znalazłam Twój blog. Widzę tu kilka świetnych inspiracji na łączenie produktów i układanie z nich fajnych dań. Będę korzystała. Pozdrawiam, marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię moja imienniczko i "towarzyszko niedoli" :) No nie, przesadzam, nie taka to znowu niedola. Zapraszam do korzystania z moich przepisów jako inspiracji do tworzenia Twoich własnych.
      W moim planie też nie ma buraczków, ale ja już jestem na dalszym etapie, więc dostałam pozwolenie na wprowadzanie od czasu do czasu innych warzyw. A że za buraczkami się stęskniłam, więc są, choć nie pod szyldem MB. Buraczki, marchewka itp. mają chyba zbyt wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie ma ich w naszych planach.
      Życzę Ci wytrwałości i zapraszam po inspiracje :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię ciecierzycę i buraczki też. Jak dla mnie bomba! :) wyprobuję napewno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, jestem pewna że Ci posmakuje. To naprawdę udane połączenie i ocet balsamiczny świetnie się z nim komponuje.

      Usuń
  4. Ja od jakiegoś czasu nie jadam mięsa i sama tworzę sobie posiłki zdrowe i smaczne. Z ciecierzycy robię "smarowidło" na chlebek:) Ten przepis na sałatkę na pewno wykorzystam:) Buraczki uwielbiam i stale są moim menu! Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, ja też nie jadłam mięsa przez jakieś 3 lata, ale zaczęłam mieć kłopoty z pamięcią, przestraszyłam się i wróciłam do mięsożerstwa. Zapewne miałam zbyt małą wiedzę o komponowaniu diety wege, popełniałam jakieś błędy dietetyczne, co zaowocowało osłabieniem pamięci. Nie wykluczam, że znów przestanę jeść mięcho, tylko najpierw muszę się podszkolić w teorii :)

      Usuń