Sałatka z buraków i ciecierzycy |
Składniki:
160 g ciecierzycy
3 nieduże buraki
garść rodzynek
garść rukoli
kilka orzechów pekan (lub innych)
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki dobrej oliwy
sól, pieprz, kminek
Ciecierzycę namocz na całą noc. Odcedź, przepłucz, ugotuj w świeżej wodzie lekko osolonej i z dodatkiem szczypty kminku. Dobrze namoczona ciecierzyca ugotuje się w przeciągu 1 godz.
Rodzynki zalej wrzątkiem. Po ok. 15-20 min. osącz na sitku.
Umyte buraczki zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C. W zależności od wielkości buraczków pieczenie może potrwać od 1 do 2 godz.
Upieczone buraki obierz i pokrój w kostkę. W misce wymieszaj buraki z rodzynkami, solą, octem balsamicznym, cytryną i oliwą.
Dodaj ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę oraz pokruszone orzeszki pekan, wymieszaj, przełóż do salaterki. Możesz dodać posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek.
Część listków rukoli ułóż na talerzach. Na nie połóż sałatkę i udekoruj pozostałymi listkami.
sałatka z ciecierzycy i buraczków |
Smacznego!
Witam Cię w akcji ciecierzycowej
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Laura
Świetna sałatka! Szkoda, że w moim planie jedzeniowym nie ma buraka:( Zaczynam od jutra MB i bardzo się cieszę, że znalazłam Twój blog. Widzę tu kilka świetnych inspiracji na łączenie produktów i układanie z nich fajnych dań. Będę korzystała. Pozdrawiam, marta
OdpowiedzUsuńWitam Cię moja imienniczko i "towarzyszko niedoli" :) No nie, przesadzam, nie taka to znowu niedola. Zapraszam do korzystania z moich przepisów jako inspiracji do tworzenia Twoich własnych.
UsuńW moim planie też nie ma buraczków, ale ja już jestem na dalszym etapie, więc dostałam pozwolenie na wprowadzanie od czasu do czasu innych warzyw. A że za buraczkami się stęskniłam, więc są, choć nie pod szyldem MB. Buraczki, marchewka itp. mają chyba zbyt wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie ma ich w naszych planach.
Życzę Ci wytrwałości i zapraszam po inspiracje :)
Bardzo lubię ciecierzycę i buraczki też. Jak dla mnie bomba! :) wyprobuję napewno!
OdpowiedzUsuńMoniko, jestem pewna że Ci posmakuje. To naprawdę udane połączenie i ocet balsamiczny świetnie się z nim komponuje.
UsuńJa od jakiegoś czasu nie jadam mięsa i sama tworzę sobie posiłki zdrowe i smaczne. Z ciecierzycy robię "smarowidło" na chlebek:) Ten przepis na sałatkę na pewno wykorzystam:) Buraczki uwielbiam i stale są moim menu! Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńAniu, ja też nie jadłam mięsa przez jakieś 3 lata, ale zaczęłam mieć kłopoty z pamięcią, przestraszyłam się i wróciłam do mięsożerstwa. Zapewne miałam zbyt małą wiedzę o komponowaniu diety wege, popełniałam jakieś błędy dietetyczne, co zaowocowało osłabieniem pamięci. Nie wykluczam, że znów przestanę jeść mięcho, tylko najpierw muszę się podszkolić w teorii :)
Usuń