niedziela, 4 sierpnia 2013

FILET Z KURCZAKA W KARMELU

Ten przepis przywiózł do domu mój syn. Takiego kurczaka często robili w akademiku, możecie więc sobie wyobrazić, jak łatwy musi być w przygotowaniu, skoro brać studencka sobie z nim radziła. Zachęcam do wypróbowania.
filet z kurczaka w karmelu
Potrzebujesz:
2 filety z kurczaka
6 łyżek białego cukru
0,5 kostki masła
2-3 łyżki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
Rozgrzej dużą patelnię. Wsyp na nią cukier. Kiedy większość cukru już się rozpuści, zacznij delikatnie mieszać.
Gdy karmel nabierze bursztynowego koloru, dodaj masło, a po jego roztopieniu wlej sos sojowy. Jeśli lubisz i możesz sobie pozwolić na bardziej słony smak, daj odpowiednio więcej sosu.
Teraz wrzuć pokrojone piersi z kurczaka. Sos się rozrzedzi, ponieważ kurczak puści trochę soków.
Smaż chwilę, by sos znów się nieco zagęścił i ładnie oblepił kawałki mięsa. Na ok. dwie minuty przed końcem gotowania dodaj zmiażdżony czosnek.
Kurczaka w sosie karmelowym najlepiej podawać z ryżem i łagodną surówką. Smacznego!
pierś kurczaka w sosie karmelowym





2 komentarze:

  1. dzis robiłam - jak dla mnie fantastyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? To może być zaskakujące połączenie tak odległych smaków jak karmel i czosnek, ale rezultat jest super.

      Usuń