wtorek, 13 sierpnia 2013

UDKA Z KOPREM I CUKINIĄ

Udka tak przyrządzić można tylko latem. Warto więc choć raz w sezonie udusić udka z kwitnącym koprem, który ma zupełnie inny smak i zapach, niż młody, zielony koperek. Do duszenia warto dodać sezonowe warzywa. U mnie jest to cukinia i płaskostrąkowa fasolka szparagowa.
Udka z koprem i cukinią
Składniki:
2 udka
1 cebula
2 garści fasolki szparagowej
5-6 młodziutkich cukinii
3-4 gałązki kwitnącego kopru
olej
sól, pieprz
Zacznij od obsmażenia umytych i osuszonych udek, na dobrze rozgrzanym oleju lub oliwie.
Gdy udka są już obsmażone z obu stron, wysyp na nie cebulę pokrojoną w kostkę. Koper umyty i osączony połam w kilku miejscach tak, by się zmieścił obok udek. Oprósz udka solą i pieprzem, wlej ok. 100 ml. zimnej wody. Szybko przykryj, by zatrzymać obficie powstającą parę. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem podlewając wodą w miarę potrzeby. W trakcie duszenia odwróć udka przynajmniej raz.
W czasie duszenia przygotuj cukinię i fasolkę. Umyj warzywa i poobcinaj im końce. Pokrój na 3-4 centymetrowe kawałki. Ok. pół godziny przed końcem duszenia wrzuć na patelnię pokrojoną fasolkę.
Po upływie 10 minut dodaj pokrojone cukinie. Duś jeszcze ok. 20 minut, aż cukinia i fasolka będą miękkie. Na koniec dopraw jescze solą i pieprzem do smaku.
Z gotowej potrawy usuń wygotowane badyle kopru. Spełniły swoje zadanie i nie będą już potrzebne. Podawaj  w towarzystwie ugotowanych lub upieczonych ziemniaków. Smacznego!
Udka z koprem i cukinią






2 komentarze:

  1. Strona na grubości :) Zapraszam również do siebie.


    Visit my web page :: spis firm

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa strona. Można znaleść dużo ciekawych informacji.


    Here is my site darmowy seo katalog

    OdpowiedzUsuń