niedziela, 29 grudnia 2013

DELIKATNA POTRAWKA Z PIERSI KURCZAKA

Metabolic Balance, faza II.
Nie chcąc, by ograniczony wybór produktów doprowadził do znudzenia, staram się wymyślać coraz to nowe kombinacje smaków. Tym razem połączyłam pierś kurczęcą z kapustą włoską. Efekt super. Warto wykorzystać ten pomysł. Oczywiście, jak zwykle polecam przepis jako inspirację. Proporcje składników oraz przyprawy dopasuj do swoich upodobań.
potrawka z piersi kurczaka z kapustą włoską

Składniki na dwie porcje:
270 g piersi kurczaka
280 g warzyw, w tym: kilka pieczarek, kawałek pora, 3-4 liście kapusty włoskiej, pół pomidora
1 łyżka oleju kokosowego (lub olej, oliwa, masło klarowane)
sól, ostra papryczka do smaku
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pieczarki pokrojone w plasterki. Dodaj pierś kurczęcą pokrojoną w drobne paseczki. Przesmaż razem dodając sól i papryczkę. Gdy mięso zbieleje dodaj pora pokrojonego w półplasterki, a po chwili dorzuć liście kapusty pocięte w paseczki (bez najgrubszych nerwów).
Podlej 100 ml zimnej wody, przykryj i duś na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie, a woda całkowicie odparuje.
Gotową potrawkę podziel na dwa talerze, podaj z pomidorem i szczyptą zieleniny. Smacznego!
potrawka z kurczaka z kapustą włoską

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz