sobota, 28 grudnia 2013

UDKA Z CYKORIĄ

Jeszcze jeden sposób na pyszne udka z kurczaka. Tylko mi nie mów, że nie lubisz cykorii. W tej postaci na pewno polubisz. Gorąco polecam! 
Udka duszone z cykorią
Potrzebujesz: 
4 udka (górna część, tzw. bioderka)
2 cykorie
1 niewielka cebula
oliwa do smażenia
sól i pieprz 
 Udka obsmaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. W tym czasie pokrój w kostkę niezbyt dużą cebulę, umyj cykorię, przekrój wzdłuż na pół, wytnij głąb. 
Połówki cykorii ułóż przecięciem do dołu obok podsmażonych udek uważając, by się nie rozpadły. udka posyp cebulą. Wszystko oprósz solą i pieprzem. 
Wlej ok. pół szklanki zimnej wody, szybko przykryj patelnię, by zatrzymać obficie wytwarzającą się parę. 
Po chwili zmniejsz płomień, duś udka ok. 50-60 min. W tym czasie udka przynajmniej raz obróć na drugą stronę. Uważaj, by podczas tej czynności nie uszkodzić cykorii. W miarę potrzeby podlewaj niewielką ilością wody. Jeśli nie uda Ci się zachować całych połówek cykorii, nic nie szkodzi. Też będzie pyszna, ale takie połówki wyglądają na talerzu dużo bardziej apetycznie, więc warto się postarać :). 
udka z cykorią
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz