wtorek, 6 stycznia 2015

Tofu z pieczarkami

Kolejna potrawa do której zrobienia nie trzeba ani wielu produktów, ani wiele czasu. Dla większych głodomorów można dodatkowo ugotować ziemniaczki lub kaszę.
Nadaje się również dla osób stosujących Metabolic Balance.

Tofu z pieczarkami 
Składniki na dwie porcje:
1 kostka tofu
150 g pieczarek
kawałek (ok. 100 g ) pora
20 zielonych oliwek
2 łyżki oliwy
sól, ostra papryczka

Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzuć oczyszczone i pokrojone pieczarki. Podsmaż je na dużym ogniu. Dodaj tofu pokrojone w kostkę. Posyp solą i papryczką. Przesmaż chwilę razem.






W tym czasie pokrój pora i oliwki, dodaj do tofu i pieczarek. Podlej niewielką ilością wody (ok. 100 ml) Przykryj i duś kilka minut, aż por zmięknie.


Na koniec sprawdź, czy potrawy nie trzeba dodatkowo doprawić solą i papryczką. To wszystko.

Tofu z pieczarkami

Zimowy obiad wegański

2 komentarze:

  1. Bardzo fajnie wygląda :) Wszystkie składniki bardzo lubię, a razem ich nigdy nie łączyłam w taką kompozycję :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam bardzo smakowało. Ja staram się często jadać tofu, więc kombinuję na różne sposoby, żeby się nie znudziło :)

      Usuń