środa, 31 lipca 2013

PENNE Z ZIELONYMI WARZYWAMI

Pyszne lekkie danie na upalny dzień. Do zrobienia przed upływem trzydziestu minut.
Penne z zielonymi warzywami
Składniki:
200 g makaronu penne (lub świderki)
3 młode cukinie
5-6 zielonych szparagów
2 garści groszku cukrowego
1 ostra papryczka
2-3 łyżki oliwy
sól
Parmezan lub inny twardy ostry ser  w dowolnej ilości

Wstaw wodę na makaron. Ugotuj go al dente, wg przepisu na opakowaniu. Zanim się ugotuje, warzywa powinny być gotowe, gdyż nie potrzebują długiego duszenia.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć oczyszczone strączki groszku cukrowego. Podlej odrobiną wody, przykryj i duś ok 5 min.
W tym czasie przygotuj pozostałe warzywa. Cukinię i szparagi pokrój na kawałki wielkości makaronu.
Połącz z podduszonym groszkiem, dodaj rozdrobnioną papryczkę i sól.
Przykryj i duś ok. 8-10 min.
Połącz z ugotowanym i odcedzonym makaronem.
makaron penne rigate
Wymieszaj na patelni, przełóż na talerze. Posyp startym pikantnym twardym serem. Smacznego!
penne rigate z zielonymi warzywami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz