Penne z zielonymi warzywami |
200 g makaronu penne (lub świderki)
3 młode cukinie
5-6 zielonych szparagów
2 garści groszku cukrowego
1 ostra papryczka
2-3 łyżki oliwy
sól
Parmezan lub inny twardy ostry ser w dowolnej ilości
Wstaw wodę na makaron. Ugotuj go al dente, wg przepisu na opakowaniu. Zanim się ugotuje, warzywa powinny być gotowe, gdyż nie potrzebują długiego duszenia.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć oczyszczone strączki groszku cukrowego. Podlej odrobiną wody, przykryj i duś ok 5 min.
W tym czasie przygotuj pozostałe warzywa. Cukinię i szparagi pokrój na kawałki wielkości makaronu.
Połącz z podduszonym groszkiem, dodaj rozdrobnioną papryczkę i sól.
Przykryj i duś ok. 8-10 min.
Połącz z ugotowanym i odcedzonym makaronem.
makaron penne rigate |
penne rigate z zielonymi warzywami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz