sobota, 26 października 2013

STIR-FRY Z KIEŁKAMI I TOPINAMBUREM

Faza II Metabolic Balance.
Stir-fry to dalekowschodnia metoda przyrządzania posiłków polegająca na szybkim podsmażaniu produktów na dużym ogniu i jednoczesnym intensywnym mieszaniu. Dzięki temu otrzymujemy pyszne dania w parę chwil. Najlepiej do takiego smażenia nadaje się wok, jednak jeśli go nie mamy, wystarczy głęboka patelnia.

Stir-fry z kiełkami i topinamburem
Składniki na dwie porcje:
260 g kiełków soczewicy, fasolki mung i cieciorki (do kupienia w popularnych sieciówkach)
280 g różnych warzyw - u mnie pomidor, topinambur, pieczarki i zielone oliwki
sól, pieprz, ostra papryczka
1 łyżka oleju kokosowego, lub innego tłuszczu o wysokim punkcie dymienia


Jeśli korzystasz z metody stir-fry, wszystkie składniki musisz przygotować od razu, bo w trakcie smażenia nie będzie na to czasu.
Opłucz kiełki na sitku pod bieżącą wodą, odstaw, będą ociekały gdy ty będziesz przygotowywać pozostałe składniki. Pokrój oliwki, pieczarki, pomidora i topinambur. Przygotuj przyprawy.


Rozgrzej patelnię, włóż olej (najlepiej kokosowy, lub klarowane masło, ew. rzepakowy).
Smażenie zacznij od najtwardszych składników, oraz tych, które potrzebują najdłuższej obróbki cieplnej.


W tym przypadku zacznij od topinamburu. Pokrojone bulwy wrzuć na gorącą patelnię, smaż mieszając ok. 2-3 minuty, dorzuć pieczarki, a po kolejnych 2-3 minutach wsyp osączone kiełki oraz oliwki. Dodaj pokruszoną papryczkę. Smaż stale mieszając ok 5 minut.


Na koniec dodaj pomidora, przypraw solą i pieprzem. Po kolejnych 2-3 minutach danie jest gotowe.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. pychota!!! wykorzystam przepis :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto. Mieszankę kiełków traktować jako składnik bazowy, a resztę składników zmieniać, urozmaicając tym samym swoje menu :)

    OdpowiedzUsuń