wtorek, 19 listopada 2013

SAŁATKA Z FASOLKI MUNG I ADZUKI

Faza II, Metabolic Balance.
Jest łatwa do zrobienia, pożywna i smaczna. Można ją jeść na zimno i na gorąco.

Sałatka z fasolki mung i adzuki

Składniki na 2 porcje:
80 g fasolki mung
80 g fasolki adzuki
80 g pora
120 g drobnych pieczarek
60 g selera
sól, pieprz, pokruszona papryczka chili
1/2 łyżki oleju kokosowego (lub innego tłuszczu o wysokim punkcie dymienia)

Obie fasolki namocz w zimnej wodzie przynajmniej przez 3 godziny, lepiej przez całą noc. Gotuj oddzielnie, ponieważ fasolka mung gotuje się szybciej. Czas to ok. 30 minut. Nie da się precyzyjnie określić czasu, ponieważ zależy on głównie od czasu moczenia. Ugotowane odcedź i odłóż na bok.
Kawałek selera ugotuj w lekko osolonej wodzie. Wystudź i pokrój w kostkę.


 Oczyszczone pieczarki pokrój w ćwiartki i wrzuć na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem.
Po chwili dodaj posiekane listki pora i papryczkę. Podlej ok. 100 ml zimnej wody. Przykryj i duś ok. 5-7 min. na zmniejszonym nieco ogniu.


Dodaj pokrojonego selera, następnie obie fasolki, dopraw solą i pieprzem wg uznania, przykryj i podgrzewaj jeszcze razem ok. 3-5 min. Gotowe. Możesz zjeść jako danie gorące, lub wystudzić i potraktować jako sałatkę. Smacznego!

sałatka z fasolki mung i azuki


3 komentarze:

  1. Bardzo smacznie i kolorowo wygląda. Same zdrowe składniki, idealna potrawa na zimowy obiad. Fajny pomysł!!! Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się że się przepis spodobał :) Pozdrawiam :)

      Usuń