czwartek, 15 stycznia 2015

Krążki z dyni piżmowej jak grzanki

Dynia piżmowa to jedna z najsmaczniejszych odmian dyni. Miąższ ma delikatny, pachnący, w ciepłych kolorach od żółtego po ciemnopomarańczowy. Wydłużony kształt owocu prowokuje, by z niego wyciąć krążki. A gdy już są krążki...

Dynia piżmowa jak grzanki


Potrzebujesz:
2 dynie piżmowe
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 cebula
150 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
1/2 czerwonej papryki
natka pietruszki
żółty ser
1 łyżka oleju
sól, pieprz (ew. inne ulubione przyprawy)

Na patelni podduś pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj mielone mięso, smaż chwilę, tak by mięso się ścięło.


Dodaj przyprawy. U mnie (prócz soli i pieprzu) kurkuma, ostropest i płatki chili.


Wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną. Gdy nieco przestygnie dodaj drobno posiekaną czerwoną paprykę i natkę pietruszki.





Po wymieszaniu dodaj jeszcze rozkłócone jajko. Jajko pełni tu rolę spoiwa.


Węższą część dyni pokrój w plastry grubości ok. 1 cm. Obierz ze skórki, lekko oprósz solą.


Na krążki dyni nakładaj porcje kaszy z dodatkami, na wierzchu poukładaj po dość grubym plasterku sera żółtego.


Tak przygotowane krążki ułóż na nieprzywierającej patelni z odrobiną tłuszczu, podlej niewielką ilością wody (tak 50-100 ml), przykryj pokrywą i duś na małym ogniu ok 20 min, aż dynia zmięknie, jajko w kaszy się zetnie, a ser się roztopi. Możesz zamiast na patelni, zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Podawaj na ciepło. Smacznego!

Krążki dyni piżmowej jak grzanki

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak to prawda, było pyszne. Do tego zdrowe i dające możliwość tworzenia różnych wersji, wystarczy zmieniać dodatki. Wegetarianie także mogą skorzystać, wystarczy że nie dodadzą mięsa :)

      Usuń