Dynia piżmowa jak grzanki |
Potrzebujesz:
2 dynie piżmowe
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 cebula
150 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
1/2 czerwonej papryki
natka pietruszki
żółty ser
1 łyżka oleju
sól, pieprz (ew. inne ulubione przyprawy)
Na patelni podduś pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj mielone mięso, smaż chwilę, tak by mięso się ścięło.
Dodaj przyprawy. U mnie (prócz soli i pieprzu) kurkuma, ostropest i płatki chili.
Wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną. Gdy nieco przestygnie dodaj drobno posiekaną czerwoną paprykę i natkę pietruszki.
Po wymieszaniu dodaj jeszcze rozkłócone jajko. Jajko pełni tu rolę spoiwa.
Węższą część dyni pokrój w plastry grubości ok. 1 cm. Obierz ze skórki, lekko oprósz solą.
Na krążki dyni nakładaj porcje kaszy z dodatkami, na wierzchu poukładaj po dość grubym plasterku sera żółtego.
Tak przygotowane krążki ułóż na nieprzywierającej patelni z odrobiną tłuszczu, podlej niewielką ilością wody (tak 50-100 ml), przykryj pokrywą i duś na małym ogniu ok 20 min, aż dynia zmięknie, jajko w kaszy się zetnie, a ser się roztopi. Możesz zamiast na patelni, zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Podawaj na ciepło. Smacznego!
Krążki dyni piżmowej jak grzanki |
Pyszne jedzonko :)
OdpowiedzUsuńTak to prawda, było pyszne. Do tego zdrowe i dające możliwość tworzenia różnych wersji, wystarczy zmieniać dodatki. Wegetarianie także mogą skorzystać, wystarczy że nie dodadzą mięsa :)
Usuń