Topinambur ze szpinakiem |
Na dwie porcje potrzebujesz:
6-7 bulw topinamburu
5-6 ząbków czosnku
6-8 suszonych pomidorów w oleju (1-2 łyżki oleju użyj do smażenia)
1 ostra papryczka
2 spore garści szpinaku "baby"
sól, łyżeczka sody
Szpinak opłucz starannie, przełóż na cedzak, niech ocieka.
Wyszorowane bulwy topinamburu ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem sody, tak jak ziemniaki, tylko krócej- ok. 15 min.
W tym czasie na dużej patelni rozgrzej lekko olej (ten, w którym macerowały się suszone pomidorki), wrzuć posiekany czosnek i papryczkę. Smaż na małym ogniu uważając, by nie przypalić czosnku.
Pokrój pomidorki. Dorzuć je na patelnię i smaż ok. 3 min. Jeśli trzeba, podlej łyżką wody.
Dodaj opłukany i osączony szpinak, przykryj patelnię. Gdy pod wpływem wysokiej temperatury szpinak nieco "osiądzie", dodaj szczyptę soli, zamieszaj i duś jeszcze chwilę pod przykryciem.
Tymczasem odcedź topinambur, pokrój go w grubą kostkę, a następnie połącz z zawartością patelni.
Gotowe. Przełóż na talerze. Możesz potraktować tę potrawę jako samodzielne danie, lub podać z dowolną kaszą. U mnie quinoa wzbogaciła posiłek.
Topinambur ze szpinakiem |
Wygląda zachęcająco, zapisałam sobie do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńWypróbuj Olu i daj znać, czy Ci smakowało :)
UsuńPrzepyszne!!! Zrobiłam wieczorem, by mieć gotowy obiad na drugi dzień po powrocie z pracy, ale...połowę zjadłam od razu - nie mogłam się powstrzymać ;)
OdpowiedzUsuńPrawda, że świetne danie? Dziękuję za miły komentarz :)
Usuń