wtorek, 6 stycznia 2015

Tofu z cykorią i fasolką szparagową

Masz ochotę na zdrowy, lekki posiłek? Oto moja propozycja na każdą pogodę, o każdej porze roku.

Tofu z cykorią i fasolką szparagową

Na dwie porcje potrzebne będą:
1 kostka tofu
1 cykoria
garść zielonych oliwek bez pestek (u mnie faszerowane papryczką, ale to niekonieczne)
200 g mrożonej fasolki szparagowej
2 łyżki oliwy
sól i pieprz

Na początek pokrój tofu na 8 - 10 plastrów. Posól je lekko z obu stron, odłóż na bok.


Pokrojone oliwki wrzuć na patelnię z oliwą, duś na niewielkim ogniu.  Po chwili dodaj opłukane listki cykorii, przykryj i duś ok. 2-3 min.





Następnie dodaj mrożoną fasolkę szparagową, podlej niewielką ilością wody (ok. 100 ml.). Posól i popieprz do smaku. Przykryj i duś na średnim ogniu aż fasolka zmięknie. Kontroluj, czy nie trzeba uzupełnić wody. Na koniec woda powinna całkowicie odparować.


Gdy cykoria jest już szklista, a fasolka miękka, zgarnij wszystko na bok patelni, a na odsłoniętej części ułóż plastry tofu. Obsmaż je krótko z obu stron. Nie muszą się zrumienić, wystarczy że się dobrze zagrzeją. Gotowe.

Tofu z cykorią i fasolką szparagową


Zimowy obiad wegański

2 komentarze:

  1. Jakie tofu zostało użyte czy naturalne? Druga rzecz jak smakuje duszona cykoria? Gdyż jej nigdy nie jadlem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako rodzaj tofu zostało użyte w tym przepisie? I jak smakuje duszona cykoria?

    OdpowiedzUsuń