Tofu z cykorią i fasolką szparagową |
Na dwie porcje potrzebne będą:
1 kostka tofu
1 cykoria
garść zielonych oliwek bez pestek (u mnie faszerowane papryczką, ale to niekonieczne)
200 g mrożonej fasolki szparagowej
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
Na początek pokrój tofu na 8 - 10 plastrów. Posól je lekko z obu stron, odłóż na bok.
Pokrojone oliwki wrzuć na patelnię z oliwą, duś na niewielkim ogniu. Po chwili dodaj opłukane listki cykorii, przykryj i duś ok. 2-3 min.
Następnie dodaj mrożoną fasolkę szparagową, podlej niewielką ilością wody (ok. 100 ml.). Posól i popieprz do smaku. Przykryj i duś na średnim ogniu aż fasolka zmięknie. Kontroluj, czy nie trzeba uzupełnić wody. Na koniec woda powinna całkowicie odparować.
Gdy cykoria jest już szklista, a fasolka miękka, zgarnij wszystko na bok patelni, a na odsłoniętej części ułóż plastry tofu. Obsmaż je krótko z obu stron. Nie muszą się zrumienić, wystarczy że się dobrze zagrzeją. Gotowe.
Tofu z cykorią i fasolką szparagową |
Jakie tofu zostało użyte czy naturalne? Druga rzecz jak smakuje duszona cykoria? Gdyż jej nigdy nie jadlem.
OdpowiedzUsuńJako rodzaj tofu zostało użyte w tym przepisie? I jak smakuje duszona cykoria?
OdpowiedzUsuń