Cukinia curry |
500 g młodej cukinii
2-3 łyżeczki Curry
1-2 łyżki oleju
3-4 pełne łyżki śmietany
sól do smaku
Cukinię pokrój w talarki grubości 2-3 mm.
Do rondelka wlej olej, wsyp curry i smaż na małym ogniu mieszając, aż curry lekko się zrumieni. Uważaj, by nie przypalić. Do zrumienionej przyprawy wsyp krążki cukinii, posól, wymieszaj, przykryj i duś na maleńkim ogniu ok. 5 min. Dodaj śmietanę, wymieszaj i duś jeszcze chwilę, aż cukinia będzie miękka, ale nie rozgotowana.
To wszystko. Tak przyrządzoną cukinię możesz podać jako jarzynkę do ziemniaków i mięsa, lub jako sos do makaronu. Świetnie smakuje też z pieczywem - i na ciepło, i na zimno. Smacznego!
fusilli z cukinią curry |
Bardzo pomysłowe - wykorzystam dzisiaj, tylko chyba zamienię śmietanę na jogurt :)
OdpowiedzUsuńOlu, jak najbardziej możesz zamienić śmietanę na jogurt. Będzie bardziej dietetycznie. Pozdrawiam :)
Usuńbardzo smaczny pomysł.. uwielbiam cukinię, więc na 100% spróbuję :)
OdpowiedzUsuńZaglądaj do mnie Izo, bo będzie więcej przepisów z cukinii. Szczęśliwie mam ją na działce, więc korzystam z niej całe lato, używając owoców różnego kalibru - maleńkich , średnich i całkiem dużych. Zapraszam :)
Usuńcukinia to moj przysmak .. szkoda że nie mam dzialki :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście Bogi, tylko mając własne krzaczki cukinii mamy zawsze świeżutką cukinię i to w takim rozmiarze, jaki nam najbardziej do danej potrawy pasuje. Jednak i z tą sklepową da się sporo wyczarować. :)
UsuńDzięki za przepis, właśnie idę do kuchni robić cukinię :)
OdpowiedzUsuńA ja polecam zupełnie inne curry :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Szybko a co najważniejsze........przepyszne. POLECAM.
OdpowiedzUsuńPrawda? Bardzo lubię takie proste, szybkie dania, które jednocześnie są smaczne i uniwersalne.
Usuń