czwartek, 18 lipca 2013

CUKINIA CURRY

Jeden ze sposobów na cukinię, który często wykorzystuję ze względu na jego prostotę. Ale nie tylko. Taka cukinia jest po prostu pyszna. Kiedyś nie lubiłam przyprawy Curry, dopóki nie spróbowałam właśnie w tej postaci. Znajoma, której poleciłam ten przepis, opowiadała że jej synek, który nie tykał warzyw, tę cukinię zjada z apetytem i prosi jeszcze o dokładkę :). Czy trzeba innej rekomendacji? :)
Cukinia curry
Potrzebujesz:
500 g młodej cukinii
2-3 łyżeczki Curry
1-2 łyżki oleju
3-4 pełne łyżki śmietany
sól do smaku
Cukinię pokrój w talarki grubości 2-3 mm.
Do rondelka wlej olej, wsyp curry i smaż na małym ogniu mieszając, aż curry lekko się zrumieni. Uważaj, by nie przypalić. Do zrumienionej przyprawy wsyp krążki cukinii, posól, wymieszaj, przykryj i duś na maleńkim ogniu ok. 5 min. Dodaj śmietanę, wymieszaj i duś jeszcze chwilę, aż cukinia będzie miękka, ale nie rozgotowana.
To wszystko. Tak przyrządzoną cukinię możesz podać jako jarzynkę do ziemniaków i mięsa, lub jako sos do makaronu. Świetnie smakuje też z pieczywem - i na ciepło, i na zimno. Smacznego!
fusilli z cukinią curry

10 komentarzy:

  1. Bardzo pomysłowe - wykorzystam dzisiaj, tylko chyba zamienię śmietanę na jogurt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, jak najbardziej możesz zamienić śmietanę na jogurt. Będzie bardziej dietetycznie. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. bardzo smaczny pomysł.. uwielbiam cukinię, więc na 100% spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaglądaj do mnie Izo, bo będzie więcej przepisów z cukinii. Szczęśliwie mam ją na działce, więc korzystam z niej całe lato, używając owoców różnego kalibru - maleńkich , średnich i całkiem dużych. Zapraszam :)

      Usuń
  3. cukinia to moj przysmak .. szkoda że nie mam dzialki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście Bogi, tylko mając własne krzaczki cukinii mamy zawsze świeżutką cukinię i to w takim rozmiarze, jaki nam najbardziej do danej potrawy pasuje. Jednak i z tą sklepową da się sporo wyczarować. :)

      Usuń
  4. Dzięki za przepis, właśnie idę do kuchni robić cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zrobiłam. Szybko a co najważniejsze........przepyszne. POLECAM.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Bardzo lubię takie proste, szybkie dania, które jednocześnie są smaczne i uniwersalne.

      Usuń