piątek, 19 lipca 2013

CUKINIA Z BOCZKIEM

Kolejny przepis na proste i szybkie danie z cukinii.
Cukinia z boczkiem
Potrzebujesz:
800 g młodej cukinii
200 g wędzonego boczku
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Boczek pokrój w słupki, przełóż na patelnię i smaż aż lekko się zrumieni.
W tym czasie cukinie pokrój w talarki grubości ok. 3 mm.
Dodaj do zrumienionego boczku, oprósz solą i pieprzem, zamieszaj, przykryj i duś na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec duszenia odgarnij nieco cukinię i na odsłonięty tłuszcz wrzuć czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Podsmaż go troszkę, a następnie wymieszaj z cukinią i duś jeszcze przez chwilę.
W czasie duszenia cukinia puści trochę soku. Jeśli trzeba, to usuń wcześniej pokrywkę, tak by sok całkowicie odparował.
cukinia z boczkiem
Tak przyrządzoną cukinię można podawać z ziemniakami i surówką o winnym smaku, lub z makaronem. Nieźle będzie też smakować z pieczywem, jednak sugeruję żeby nie na zimno, a tylko na gorąco. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz