Cukinia z boczkiem |
800 g młodej cukinii
200 g wędzonego boczku
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Boczek pokrój w słupki, przełóż na patelnię i smaż aż lekko się zrumieni.
W tym czasie cukinie pokrój w talarki grubości ok. 3 mm.
Dodaj do zrumienionego boczku, oprósz solą i pieprzem, zamieszaj, przykryj i duś na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec duszenia odgarnij nieco cukinię i na odsłonięty tłuszcz wrzuć czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Podsmaż go troszkę, a następnie wymieszaj z cukinią i duś jeszcze przez chwilę.
W czasie duszenia cukinia puści trochę soku. Jeśli trzeba, to usuń wcześniej pokrywkę, tak by sok całkowicie odparował.
cukinia z boczkiem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz