wtorek, 23 lipca 2013

LETNIA ZUPA JARZYNOWA

Letnia, bo tylko latem mamy taką obfitość świeżych warzyw. Niektórych z nich, mimo wszystko, nie kupimy w sklepie. Mam tu na myśli buraki liściowe, a także świeżo wyłuskaną, młodziutką fasolkę jaś. W najlepszej sytuacji są posiadacze działek, czy ogródków. Nie mogą też narzekać osoby mające w sąsiedztwie targowisko, lub przynajmniej bazarek.
letnia zupa jarzynowa
Składniki:
1 marchewka
1 kalarepa
1 cebula
2 ziemniaki
2 liście kapusty włoskiej
1-2 garści młodego jaśka
1 pęczek czerwonych buraków liściowych
1 pęczek białych buraków liściowych
1 ząbek czosnku
1-2 gałązki estragonu (niekoniecznie)
natka pietruszki i koperek
sól, pieprz, papryka ostra
2-3 łyżki śmietany
 Postaw garnek z wodą na ogniu. Najpierw pokrój i wrzuć do garnka liście kapusty włoskiej, bo one najdłużej muszą się gotować. Następnie wrzuć wyłuskany jasiek. Kolejno marchewkę pokrojoną w kostkę, kalarepkę pokrojoną w słupki, pokrojone ziemniaki, w końcu pokrojoną w kostkę cebulę.
Od buraków liściowych odetnij liście, a ogonki pokrój w półcentymetrowe kawałki. Wrzuć do zupy. Teraz posiekaj liście we wstążki centymetrowej szerokości. Też wrzuć do garnka. Gotuj kilka minut na małym ogniu, pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wtedy dodaj posiekany czosnek i przyprawy. Po upływie ok. 2 minut dodaj śmietanę. Zagotuj i wyłącz ogień. Dodaj jeszcze posiekaną zieleninę. Smacznego!
zupa jarzynowa



1 komentarz:

  1. Asking questions are genuinely pleasant thing if you are not understanding something entirely, except this article gives nice understanding even.

    Here is my blog ... baiting mouse trap

    OdpowiedzUsuń