letnia zupa jarzynowa |
1 marchewka
1 kalarepa
1 cebula
2 ziemniaki
2 liście kapusty włoskiej
1-2 garści młodego jaśka
1 pęczek czerwonych buraków liściowych
1 pęczek białych buraków liściowych
1 ząbek czosnku
1-2 gałązki estragonu (niekoniecznie)
natka pietruszki i koperek
sól, pieprz, papryka ostra
2-3 łyżki śmietany
Postaw garnek z wodą na ogniu. Najpierw pokrój i wrzuć do garnka liście kapusty włoskiej, bo one najdłużej muszą się gotować. Następnie wrzuć wyłuskany jasiek. Kolejno marchewkę pokrojoną w kostkę, kalarepkę pokrojoną w słupki, pokrojone ziemniaki, w końcu pokrojoną w kostkę cebulę.
Od buraków liściowych odetnij liście, a ogonki pokrój w półcentymetrowe kawałki. Wrzuć do zupy. Teraz posiekaj liście we wstążki centymetrowej szerokości. Też wrzuć do garnka. Gotuj kilka minut na małym ogniu, pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wtedy dodaj posiekany czosnek i przyprawy. Po upływie ok. 2 minut dodaj śmietanę. Zagotuj i wyłącz ogień. Dodaj jeszcze posiekaną zieleninę. Smacznego!
zupa jarzynowa |
Asking questions are genuinely pleasant thing if you are not understanding something entirely, except this article gives nice understanding even.
OdpowiedzUsuńHere is my blog ... baiting mouse trap