środa, 24 lipca 2013

FRITTATA Z CUKINIĄ

Na początek wyjaśnienie. Otóż ostatnio często spotykam stwierdzenie, że frittata to danie pochodzące z Hiszpanii, którego obowiązkowym składnikiem są ziemniaki i cebula. Nic podobnego . Opis ten pasuje "jak ulał" do hiszpańskiej tortilla de patatas. Natomiast frittata, to tradycyjna potrawa włoska, podobna do omletu, garnirowana najróżniejszymi dodatkami, takimi jak mięso, warzywa, sery lub owoce morza.
Frittata z cukinią

Podobnie jak omlet, frittata jest przyrządzana na patelni. Tym, co ją wyróżnia jest to, że przyrządza się ją w dwóch etapach: początkowo składniki smaży się na patelni, kończy zaś w piekarniku nastawionym na grill. Dlatego do frittaty używa się takich patelni, które można wstawić do gorącego pieca. Może to być taka patelnia - z metalową rączką,

lub taka - z rączką plastikową lub ebonitową, ale odczepianą na czas grillowania.

Frittata może być podawana na ciepło lub na zimno, jako przekąska, lub jako danie główne.
Jednym z najczęściej spotykanych wariantów tradycyjnej frittaty jest frittata di cipolle, przygotowywana z białej cebuli smażonej na oliwie, jajek, soli, pieprzu i tartego sera. Jako niezbyt droga, w minionych wiekach była najchętniej spożywana przez włoskich robotników w ciągu całego dnia. Dzisiaj istnieje wiele odmian frittaty, np. z papryką, z cukinią, z ziołami, z grzybami, a nawet
z mięsem i owocami morza. Oczywiście, ziemniaków też można użyć, jednak nie jest to składnik konieczny.Obowiązkowa jest tylko wspomniana dwuetapowość przygotowania.

Potrzebne składniki:
150 g boczku wędzonego
600 g młodej cukinii
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
5-6 jajek
odrobina startego sera żółtego
sól, pieprz, ostra papryczka do smaku
Pokrojony w słupki boczek przesmaż na patelni (patrz opis powyżej), jeśli bardzo tłusty, to odlej nadmiar wytopionego smalcu. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, smaż, aż się zeszkli.
W tym czasie pokrój cukinię na talarki grubości ok 2 mm. Jeżeli cukinia jest gruba, to lepiej ją pokroić w ćwierćplasterki.
Połącz cukinię z boczkiem i cebulą na patelni, lekko oprósz solą, pieprzem i ostrą papryczką. Dodaj też drobno posiekany czosnek. Smaż, aż cukinia stanie się miękka i nieco szklista.
W misce roztrzep jajka z solą i pieprzem.
Wylej na patelnię.
Smaż chwilę bez mieszania, tak by spód masy jajecznej się ściął. Zanim wstawisz do piekarnika, posyp odrobiną żółtego sera.
Zapiekaj w piecu nastawionym na grillowanie do czasu, aż powierzchnia masy jajecznej zostanie dobrze ścięta.
gotowa frittata z cukinią
Wyjmij frittatę z pieca. Dobrze jest odczekać kilka minut, wówczas łatwiej jest pokroić frittatę
i w zgrabnych kawałkach przenieść na talerze. Smacznego!
porcja frittaty z cukinią

1 komentarz: