Kolejne szybkie danie beztłuszczowe na dwa pierwsze tygodnie diety. Bardzo smaczny łosoś uduszony w porach z dodatkiem bardzo pikantnej papryczki. Jeśli masz świeżą ostrą papryczkę, to użyj jej. Ja nie miałam, dodałam więc jedną papryczkę kajeńską.
Łosoś w porach |
2 filety z łososia lub innej ryby, którą masz w swoim planie
200 g pora
sałata lodowa, roszponka, kiełki rzodkiewki w ilości zalecanej ( minus waga pora użytego do duszenia ryby)
sól, ocet jabłkowy
Pora posiekaj w paseczki, wrzuć na wrzącą wodę (ok. 150 ml) razem z ostrą papryczką. Przykryj i duś ok. 5-7 min. Po tym czasie dodaj sól, zamieszaj, zwiększ płomień, włóż filety, przykryj. Po chwili zmniejsz płomień, filet odwróć na drugą stronę, przykryj i duś kilka minut, by mięso ryby dobrze się ścięło. Pilnuj, by wody było odrobinę, ale by nie przypalić potrawy. Dobrze żeby woda odparowała prawie całkowicie.
W tym czasie przygotuj surówkę z sałat i kiełków. Przypraw ją solą i octem jabłkowym.
Łososia razem z porem wyłóż na talerze. Jedz z surówką. Smacznego!
musi być smaczny :)
OdpowiedzUsuńTak, bogi, był zaskakująco smaczny. Gdyby nie dieta, nie odkryłabym takiego połączenia, a jest naprawdę udane :)
Usuń