Proszę te wpisy traktować tylko jako inspirację, gdyż jak wiadomo, w Metabolic Balance każdy ma indywidualnie dopasowany plan żywienia, a w nim zestaw polecanych artykułów spożywczych oraz wskazaną ich ilość. Ja będę opierała się na własnym planie, a także na planie (nieco innym od mojego) mojego męża. Z tego też względu czasami będzie to przepis na jedną porcję, a kiedy indziej na dwie - tak robię, gdy przygotowuję potrawę ze składników pasujących do naszych obu planów żywienia.
Na początek zupa krem z selera - 2 porcje - faza II.
Zupa krem z selera |
potrzebne ci będą:
75 g sera lub tofu (u mnie serek kozi)
125 g warzyw,
w tym:
seler
por
liść jarmużu
listek selera naciowego
sól, ostra papryczka
Oczyść warzywa. W garnku zagotuj ok. 100 ml wody, wrzuć pokrojony por oraz papryczkę, przykryj i duś na średnim ogniu. W tym czasie pokrój seler i jarmuż. Dorzuć do pora. Po chwili wlej wody tyle, by przykryła wszystkie warzywa, dodaj listek selera, przykryj i gotuj chwilę, aż warzywa zmiękną. Dodaj sól i rozdrobnij blenderem na krem.
Gęstość dopasuj do swoich upodobań dolewając lub nie, przegotowaną wodę. jeśli trzeba, dosól.
Przełóż na talerz, dorzuć pokruszony ser, ewentualnie udekoruj gałązką pietruszki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz