Prosta i szybka zupka, zgodna z zasadami pierwszych dwóch tygodni drugiej fazy Metabolic Balance. Wystarczy dodać łyżkę tłuszczu, by stała się przydatna także na dalszym etapie.
Skorzystać z tego przepisu mogą również diabetycy, ponieważ wszystkie użyte produkty mają niski indeks glikemiczny.
Zupa krem z fasolki mung i topinamburu |
160 g nasion fasolki mung
260 g warzyw (topinambur, por, liść jarmużu, liść selera naciowego)
sól, ostra papryczka cayenne lub inna
1 łyżeczka cząbru
Opłukaną fasolkę zalej dużą ilością zimnej wody, zostaw na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Napęczniałą postaw na ogniu, dodaj pokruszoną papryczkę, zagotuj.
Topinambur (umyty, bez obierania) ugotuj oddzielnie w osolonej wodzie.
Do gotującej się fasolki dodaj pokrojony por i liść jarmużu. Wsyp łyżeczkę cząbru.
Pod koniec gotowania dodaj liść selera i dopraw solą.
Odcedź ugotowany topinambur, połącz go z fasolką, a następnie rozbij na krem przy pomocy blendera. Gęstość zupy dostosuj do swoich upodobań dolewając odpowiednią ilość wody.
zupa krem z fasolki mung i topinamburu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz