środa, 17 lipca 2013

UDKA DUSZONE Z CUKINIĄ

Takie udka często goszczą na moim stole w sezonie letnim. Obfitość cukinii na działce inspiruje do komponowania lekkich, wakacyjnych dań.
Udka duszone z cukinią
Składniki na 2 porcje:
2 udka
1 cebula
4-5 małych cukinii (ok. 400 g)
2-3 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz
U mnie jeszcze nadprogramowo 2 kwiaty cukinii i dwie gałązki estragonu, które nie są konieczne. 
Udka obsmaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Oprósz solą i pieprzem.
Wlej 100-150 ml zimnej wody i szybko przykryj, by zatrzymać obficie wytwarzającą się parę. Duś pod przykryciem, w miarę potrzeby uzupełniając wyparowaną wodę. W czasie duszenia przynajmniej raz obróć udka.
Ok. 20 minut przed końcem duszenia dodaj do udek cukinie pokrojone w niewielkie słupki.
Możesz jeszcze z lekka dosolić i dopieprzyć. Duś pod przykryciem aż cukinie będą miękkie. Trwa to ok. 15-20 minut. Najlepiej podać z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem. Smacznego!
udka duszone z cukinią



2 komentarze:

  1. smaczne,, łatwe i szybkie :)super !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie właśnie przepisy lubię najbardziej. Coś pysznego w parę chwil :)

      Usuń