Sos pomidorowy, w którym cukinia się zapiekała został przygotowany wg włoskiej receptury.
Cukinia faszerowana wołowiną. |
Składniki:
3 młode cukinie
1 cukinia dodatkowo do farszu
6 łyżek oliwy
1 obrana cebula
2 ząbki czosnku
250 g biedronkowe Danie Tatarskie
sól, pieprz, suszona bazylia
0,5 szklanki pęczaku
250 ml sosu pomidorowego
Tarty ser żółty (najlepiej parmezan)
Cukinie przekrój wzdłuż na połówki. Łyżką wybierz miąższ.
Pęczak ugotuj w osolonej wodzie. Miękki odcedź.
Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i czosnek. Mięso wymieszaj z miąższem cukinii. Przełóż na patelnię. Dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią, podsmaż mieszając.
Dodaj posiekaną niewielką cukinię, smaż chwilę razem. Wsyp ugotowany pęczak, wymieszaj.
Połówki cukinii napełnij masą mięsno-cukiniową. Sos pomidorowy przelej do naczynia do zapiekania, ułóż na nim nafaszerowane cukinie, skrop oliwą, oprósz startym serem.
Piecz w temp. 180 st. C, dopóki cukinie nie zmiękną. Może to trwać ok. 30 - 40 min. Po upieczeniu możesz cukinie dodatkowo posypać parmezanem. Podawaj razem z sosem, w którym się zapiekały.
cukinie faszerowane wołowiną, zapieczone w sosie pomidorowym |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz