wtorek, 6 sierpnia 2013

WŁOSKI SOS POMIDOROWY

Prosty i dość szybki sos pomidorowy. To co mi się w nim najbardziej podoba to to, że nie zagęszcza się go mąką. Zmiksowane warzywa dają wystarczająco gęstą konsystencję. Można go podawać do makaronu, ryżu, polenty, omletów i jajek. Doskonale sprawdza się również do zapiekania warzyw (np. cukinia faszerowana wołowiną).
Włoski sos pomidorowy z faszerowaną cukinią
Składniki:
500 g pomidorów
7 łyżek oliwy
1 obrany ząbek czosnku
1 seler naciowy (ja nie miałam, ale i tak sos wyszedł ekstra)
1 marchewka
1 obrana cebula
sól, pieprz
2 liście bazylii
Pomidory obierz ze skórki, posiekaj na kawałki. Oliwę rozgrzej na patelni, podsmaż czosnek i po chwili usuń go z patelni. Seler i marchew oczyść, umyj i pokrój na małe kawałki. Cebulę posiekaj, usmaż razem z selerem i marchewką.
Dodaj posiekane pomidory, przykryj i duś na małym ogniu 2 minuty.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos przetrzyj przez sitko lub zmiksuj. Bazylię pokrój na cienkie paski, dodaj do sosu. Podawaj do makaronu, ryżu, polenty, omletów i jajek. Smacznego!
Włoski sos pomidorowy - przygotowany do zapiekania cukinii faszerowanej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz