wtorek, 11 czerwca 2013

Sałata na obiad

Nadchodzą upalne dni. W takie dni nie mamy ochoty ani stać przy kuchni, ani jeść ciężkich potraw. Najchętniej wówczas sięgamy po chłodniki i sałatki z zielonej sałaty. Dzisiaj proponuję jedną z takich sałatek, która podana na obiad, stanowi pełnowartościowy letni posiłek.
Sałata na obiad
Składniki na 2 porcje:
1 duża sałata lodowa, masłowa, lub mieszanka sałat
2 jajka na twardo
2 pomidory
sól i pieprz
kilkanaście zielonych oliwek
1 puszka tuńczyka w kawałkach
sos winegret

Sałatę wypłucz, osusz, porwij na kawałki. Rozłóż na dwóch talerzach.
Na sałacie poukładaj jajka pokrojone na cząstki oraz pomidory pokrojone w ósemki. Lekko oprósz solą i pieprzem.
Tuńczyka osącz z zalewy, kawałkami porozkładaj na dwa talerze. Oliwki pokrój w krążki, dodaj do sałaty. Całość polej sosem winegret. Sałatka gotowa. Smacznego!
sałata na obiad.

Jest to tylko jedna z wielu możliwych wersji letnich sałat obiadowych. Wkrótce zamieszczę inne.

2 komentarze: