Zapiekanka z mięsem, niby lasagne |
Potrzebne składniki:
1 kg ziemniaków
500g mielonego mięsa (dowolne)
300g jak najdrobniejszych pieczarek
1 cebula
3 łyżki masła klarowanego lub oleju
sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, ostropest lub inne ulubione przyprawy
100-200 g startego żółtego sera
Na sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
1 łyżeczka vegety lub kucharka lub sól
1 łyżeczka majeranku
Usmażone zdejmij z patelni, a na pozostały tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę. Duś ją pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękka.
Dodaj mielone mięso. Zwiększ ogień i mieszając przesmaż mięso z cebulą. Nie długo, tyle tylko, by mięso nie było surowe. Połącz z pieczarkami, dopraw ulubionymi przyprawami.
Połowę ziemniaków (przekrojonych na połówki lub pokrojonych w plastry) ułóż na dnie naczynia do zapiekania. Wyłóż na nie mięso z pieczarkami.
Przygotuj sos beszamelowy z podanych wyżej składników.
2/3 sosu wylej na mięso, rozprowadź po całej powierzchni.
Na wierzchu ułóż pozostałe ziemniaki i pokryj je resztą sosu. Zetrzyj żółty ser. Jeśli liczysz kalorie, dasz go mniej, jeśli nie, to więcej.
Wstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 1/2 godziny w temp. 180 st. C.
zapiekanka z mielonym mięsem, niby lasagne |
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz