piątek, 7 czerwca 2013

Zapiekanka z mięsem, niby lasagne

Nasza ulubiona zapiekanka - mięso mielone przygotowane tak jak na lasagne, wzbogacone pieczarkami, ale zamiast płatów makaronowych, ziemniaki. Czasem są to cieniutko pokrojone surowe ziemniaki, czasem podgotowane lub wręcz ugotowane np. w mundurkach, jak w dzisiejszym przepisie. Do tego sos beszamelowy z majerankiem i żółty ser na wierzch - pyszności!

Zapiekanka z mięsem, niby lasagne

Potrzebne składniki:
1 kg ziemniaków
500g mielonego mięsa (dowolne)
300g jak najdrobniejszych pieczarek
1 cebula
3 łyżki masła klarowanego lub oleju
sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, ostropest lub inne ulubione przyprawy
100-200 g startego żółtego sera 

Na sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
1 łyżeczka vegety lub kucharka lub sól
1 łyżeczka majeranku

Wyszorowane ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Wystudź je i obierz.


Oczyszczone i umyte drobne pieczarki zrumień na maśle. Jeśli masz tylko duże, przekrój je na połówki lub ćwiartki przed wrzuceniem na patelnię.


Usmażone zdejmij z patelni, a na pozostały tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę. Duś ją pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękka.
Dodaj mielone mięso. Zwiększ ogień i mieszając przesmaż mięso z cebulą. Nie długo, tyle tylko, by mięso nie było surowe. Połącz z pieczarkami, dopraw ulubionymi przyprawami.


Połowę ziemniaków (przekrojonych na połówki lub pokrojonych w plastry) ułóż na dnie naczynia do zapiekania. Wyłóż na nie mięso z pieczarkami.


Przygotuj sos beszamelowy z podanych wyżej składników.


2/3 sosu wylej na mięso, rozprowadź po całej powierzchni.


Na wierzchu ułóż pozostałe ziemniaki i pokryj je resztą sosu.  Zetrzyj żółty ser. Jeśli liczysz kalorie, dasz go mniej, jeśli nie, to więcej.


Wstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 1/2 godziny w temp. 180 st. C.

zapiekanka z mielonym mięsem, niby lasagne
Upieczoną zapiekankę wyjmij z piekarnika. Odczekaj ok. 10 minut zanim ją rozłożysz na talerze.
Smacznego!











 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz