sobota, 8 czerwca 2013

Schabowy

Kotlet schabowy to ulubione danie większości Polaków. Tym razem chcę wam pokazać nieco inny sposób na schabowe, bo każda odmiana jest pożądana, przynajmniej od czasu do czasu:)
Jeśli więc wielbisz schabowego w chrupiącej panierce i nie chcesz słyszeć o innym, to możesz nie czytać dalej, gdyż  w tej wersji schabowy jest delikatny i mięciutki, bez rumianej bułeczki.

Kotlety schabowe

Składniki:
5 kotletów schabowych
2 jajka
mąka
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
olej lub klarowane masło 


Kotlety rozbij tłuczkiem, posyp z obu stron solą i pieprzem. Odłóż do lodówki na ok. 1/2 godz.
Jajka wybij do miseczki, roztrzep widelcem. Na talerz wysyp mąkę.


Kotlety obtaczaj w mące, następnie zanurzaj w roztrzepanym jajku, kładź na tłuszcz na mocno rozgrzaną patelnię. Obsmaż krótko z obu stron.


Gdy jajeczna panierka leciutko się zrumieni, wlej na patelnię ok 100-150 ml zimnej wody i jak najszybciej przykryj patelnię, by zatrzymać obficie wytwarzającą się parę.


Po chwili zmniejsz płomień, wlej na patelnię łyżkę sosu sojowego, ponownie przykryj i, już na malutkim ogniu, duś schabowe aż płyn prawie całkowicie się zredukuje.

schabowe w miękkiej panierce

Zdejmij kotlety z patelni, a na ich miejsce wlej lekko osoloną masę jajeczną, która została z panierowania.


Smaż przechylając patelnię, a po chwili jajko się zetnie jak cienki omlet.

Kotlety schabowe duszone

Duszone w ten sposób schabowe są delikatne i miękkie, dzięki czemu stanowią miłą odmianę.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz