Szparagi po polsku |
Lista składników jest krótka:
2 pęczki zielonych szparagów
2 łyżki masła (najlepiej klarowane)
1 łyżka bułki tartejsól, cukier
zielone szparagi |
Szparagi ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Czas gotowania zielonych szparagów to ok. 7 min. Możesz je gotować związane w pęczek, w pozycji stojącej z główkami wystającymi ponad wodę. Ja jednak wolę je gotować na płask, w dużej patelni, częściowo zanurzone w osolonej wodzie.
Ugotowane wyjmij łyżką cedzakową.
zielone szparagi po polsku |
robię podobnie ale jako porcję obiadową posypuję szparagi siekanym ugotowanym jajkiem posypuję zieloną pietruszką i dopiero polewam rumianym masełkiem pycha
OdpowiedzUsuńNo tak, jajko - czy to na twardo, czy sadzone - idealnie uzupełnia porcję białka w porcji obiadowej, a przy tym świetnie pasuje pod względem smaku do szparagów :)
Usuń