środa, 5 czerwca 2013

Ciastka owsiane - makaroniki owsiane

Pyszne, umiarkowanie słodkie ciasteczka owsiano kakaowe. Przepis z ksążki kucharskiej "Obiady na każdy dzień roku"autorstwa Danuty i Henryka Dębskich.

Makaroniki z płatków owsianych
Składniki:
2 jajka
200g płatków owsianych
100 g margaryny lub masła (u mnie pozostałości po klarowaniu masła)
50 g kakao
100g cukru pudru
olejek migdałowy

Płatki przesiej w celu usunięcia z nich mąki, wsyp na patelnię z połową tłuszczu, lekko zrumień mieszając.

Ja dodałam jeszcze garść pestek słonecznika, których nie ma w przepisie.

Zdejmij z ognia. Po lekkim przestygnięciu dodaj kakao. Wymieszaj.

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i resztą tłuszczu, dodaj do płatków. Wkrop kilka kropli olejku migdałowego, dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj.

Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Łyżką nakładaj kupki ciasta lekko je spłaszczając.

Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20-30 min. w 180 st. C.

ciastka owsiane







2 komentarze:

  1. Upiekłam, są przepyszne, bardzo polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karo, bardzo się cieszę, że Tobie też smakowały :)

      Usuń