środa, 5 czerwca 2013

ZIELONE SZPARAGI PO POLSKU

Najpopularniejsza w naszym kraju postać szparagów, czyli szparagi z wody polane zrumienioną na maśle bułeczką tartą.
Szparagi po polsku
Lista składników jest krótka: 
2 pęczki zielonych szparagów 
2 łyżki masła (najlepiej klarowane)
1 łyżka bułki tartej
sól, cukier
zielone szparagi
Szparagi umyj, przytnij końce. Zasadniczo zielonych szparagów nie trzeba obierać, jednak czasami trafia się jakiś badylek z włóknistą skórką, dlatego ja zwykle końcówki obieram. Przy pomocy nożyka szczelinowego robi się to bardzo sprawnie.
Szparagi ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Czas gotowania zielonych szparagów to ok. 7 min. Możesz je gotować związane w pęczek, w pozycji stojącej z główkami wystającymi ponad wodę. Ja jednak wolę je gotować na płask, w dużej patelni, częściowo zanurzone w osolonej wodzie.
Ugotowane wyjmij łyżką cedzakową.
zielone szparagi po polsku
Na patelni stop masło, wsyp tartą bułkę, smaż chwilę, by bułka się zrumieniła. Rumianą bułeczką polej szparagi na talerzu. Smacznego!



2 komentarze:

  1. robię podobnie ale jako porcję obiadową posypuję szparagi siekanym ugotowanym jajkiem posypuję zieloną pietruszką i dopiero polewam rumianym masełkiem pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, jajko - czy to na twardo, czy sadzone - idealnie uzupełnia porcję białka w porcji obiadowej, a przy tym świetnie pasuje pod względem smaku do szparagów :)

      Usuń