poniedziałek, 20 stycznia 2014

CIECIERZYCA Z POREM I POMIDOREM

Metabolic Balance, faza II.
 To jest moja propozycja na prostą potrawę z ciecierzycy. Ty oczywiście możesz użyć innych przypraw, innego tłuszczu, zastosować inne proporcje warzyw itd.

Ciecierzyca z porem i pomidorem

Na dwie porcje potrzebujesz:
160 g ciecierzycy
260 g warzyw, w tym:
1 pomidor
kawałek pora

2 łyżeczki oleju kokosowego
sól, pieprz, majeranek, kurkuma, kruszona papryczka chili
Poprzedniego wieczora namocz ziarna ciecierzycy.


Napęczniałą ciecierzycę ugotuj w świeżej wodzie. Czas gotowania jest dość długi - ok. 1,5 godz. Odcedź.


Oczyszczonego pora pokrój w półtalarki, wrzuć na patelnię z olejem kokosowym, wlej trochę wody, przykryj i duś ok. 5-7 min. na umiarkowanym ogniu. W tym czasie obierz i pokrój pomidora.


Pomidora przełóż na patelnię, dodaj sól i pozostałe przyprawy, przykryj ponownie i duś aż pomidory zaczną się rozpadać. Wówczas wsyp odcedzoną ciecierzycę, wymieszaj, podgrzewaj pod przykrywką kilka minut, by ciecierzyca dobrze się zagrzała.


Sprawdź jeszcze, czy nie trzeba dosolić. U mnie ciecierzyca gotowała się bez soli, więc potrawa wymagała lekkiego dosolenia. Możesz również w końcowym etapie dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Smacznego!
ciecierzyca z porem i pomidorem

1 komentarz: