Ciecierzyca z porem i pomidorem |
Na dwie porcje potrzebujesz:
160 g ciecierzycy
260 g warzyw, w tym:
1 pomidor
kawałek pora
2 łyżeczki oleju kokosowego
sól, pieprz, majeranek, kurkuma, kruszona papryczka chili
Poprzedniego wieczora namocz ziarna ciecierzycy.
Napęczniałą ciecierzycę ugotuj w świeżej wodzie. Czas gotowania jest dość długi - ok. 1,5 godz. Odcedź.
Oczyszczonego pora pokrój w półtalarki, wrzuć na patelnię z olejem kokosowym, wlej trochę wody, przykryj i duś ok. 5-7 min. na umiarkowanym ogniu. W tym czasie obierz i pokrój pomidora.
Pomidora przełóż na patelnię, dodaj sól i pozostałe przyprawy, przykryj ponownie i duś aż pomidory zaczną się rozpadać. Wówczas wsyp odcedzoną ciecierzycę, wymieszaj, podgrzewaj pod przykrywką kilka minut, by ciecierzyca dobrze się zagrzała.
Sprawdź jeszcze, czy nie trzeba dosolić. U mnie ciecierzyca gotowała się bez soli, więc potrawa wymagała lekkiego dosolenia. Możesz również w końcowym etapie dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Smacznego!
ciecierzyca z porem i pomidorem |
Witam Cię w akcji ciecierzycowej
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Laura