U mnie, jak zwykle, proste i błyskawiczne danie trzyskładnikowe.
I, jak zwykle, podkreślam by moje przepisy traktować jako inspirację, dostosowując skład, proporcje i przyprawy do swoich upodobań, a także do zaleceń dietetycznych, jeśli jesteś na diecie.
Tofu z pieczarkami |
75 g tofu (ok. 1/2 kostki)
130 g warzyw, w tym:
kawałek pora
kilka pieczarek
1 łyżeczka oleju kokosowego
sól i chili w płatkach do smaku
Oczyszczone pieczarki posiekaj w plasterki, wrzuć na patelnię z dobrze rozgrzaną łyżeczką oleju.
Po chwili dodaj tofu pokrojone w kostkę.
Smaż chwilę razem na ostrym ogniu, delikatnie mieszając. Dodaj przyprawy w trakcie smażenia.
Gdy tofu i pieczarki nabiorą koloru, dodaj pokrojony por, wymieszaj, wlej ok 100 ml. wody, przykryj i duś kilka minut na zmniejszonym ogniu aż woda odparuje, a por zmięknie.
Sprawdź czy nie trzeba dosolić. Możesz też użyć innych przypraw. Smacznego!
tofu z pieczarkami |
Pyszne, zdrowe i prezentuje się znakomicie:)
OdpowiedzUsuń