piątek, 10 stycznia 2014

ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI

Faza II Metabolic Balance.

Łosoś ze szpinakiem i pieczarkami

składniki na 2 porcje:

250 g łososia
260 g warzyw, w tym:
kilka pieczarek,
kawałek pora,
spora garść szpinaku,
1 ząbek czosnku,
szczypta startej gałki muszkatołowej,
sól i pieprz,
1 łyżka oleju kokosowego


 Na patelni rozgrzej pół łyżki oleju, wrzuć umyte liście szpinaku. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i szczyptę startej gałki muszkatołowej, oprósz solą i pieprzem, wymieszaj, przykryj i duś krótko na małym ogniu. Odstaw na bok.





 Rozgrzej mocno drugą patelnię, roztop pozostałe pół łyżki oleju, przesmaż pokrojone pieczarki, zmniejsz ogień, dodaj pokrojonego pora, podlej niewielką ilością (ok. 50-80 ml) zimnej wody. Duś pod przykryciem kilka minut. Gdy woda prawie całkiem odparuje odgarnij pieczarki na bok patelni, a na zrobione miejsce połóż filet z łososia. Ponownie przykryj i duś 3-4 min, po czym odwróć filet i podsmaż go jeszcze na drugiej stronie.


Pod koniec smażenia przypraw danie solą i pieprzem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz