środa, 8 stycznia 2014

TOFU Z WARZYWAMI

Faza II Metaboloc Balance.
Serek tofu nie ma własnego smaku, przyjmuje smaki towarzyszące mu w potrawie. Można go wcześniej przyprawić, zamacerować w ziołach, ale wystarczy go tylko posolić przed wrzuceniem na patelnię, a też będzie ciekawie smakował.

Tofu z warzywami.

Porcja dla 2 osób:

1 serek tofu (160-180 g)
260 g warzyw, w tym:
kilka listków cykorii,
kilka zielonych oliwek,
fasolka szparagowa (u mnie mrożona)
sól, ostra papryczka,
1 łyżka oleju kokosowego

Tofu pokrój w niezbyt grube plasterki, posyp solą, odłóż na bok.


Oliwki pokrój w krążki, wrzuć na rozgrzany na patelni tłuszcz, dodaj umyte listki cykorii oraz fasolkę szparagową. Posyp pokruszoną ostrą papryczką. 


Wymieszaj, dodaj ok. 100 ml zimnej wody, szybko przykryj. duś ok. 10 min. aż fasolka będzie miękka. Dodaj plastry tofu, jeśli trzeba uzupełnij wodę (niewiele, tyle tylko by po 3-4 minutach już jej nie było). 


 Przykryj i duś jeszcze chwilę, by tofu się dobrze zagrzało. Ostrożnie dopraw solą pamiętając, że serek tofu był solony i oliwki również są słone. Smacznego! 

tofu z warzywami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz