piątek, 10 stycznia 2014

PIERNIKOWE SERCA

Pyszne ciasteczka piernikowe. Jeszcze ciepłe są mięciutkie, po wystudzeniu twardnieją, ale wystarczy trochę cierpliwości, by znów stały się delikatne i miękkie. Jednak nawet niecierpliwcy nic nie stracą, bo chrupiące są równie pyszne. Można je długo przechowywać w metalowej puszce lub w torebce papierowej. Moje nie wszystkie zmieściły się w puszce, co pozwoliło mi zaobserwować, że te w torebce papierowej szybciej chwyciły wilgoć.
Przepis pochodzi z dodatku do GW "palce lizać".

Piernikowe serca
Składniki:
250 g miodu
250 g masła
150 g cukru
1 jajko
600 g mąki
1 mała torebka proszku do pieczenia
50 g kakao
przyprawa do pierników

Zagotuj miód z masłem i cukrem, wystudź. Wmieszaj jajko. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do pierników, połącz z masą miodową - zagnieć ciasto. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.


Schłodzone ciasto podziel na 2 części, rozwałkuj kolejno na grubość ok. 3-5 mm, wykrawaj foremką serca lub inne kształty. Z tej porcji wyszło mi 27 dużych (11,5 x 12 cm) serc i trochę drobnych ciasteczek wykrojonych ze ścinków ciasta.


Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w 180 st. C.


Gdy wystygną, możesz je pokryć roztopioną czekoladą lub ozdobić lukrem w dowolny sposób.


Ja swoje ozdobiłam najprostszym lukrem z cukru pudru rozmieszanego z sokiem z cytryny.

piernikowe serca

Gotowe ciasteczka możesz przechowywać dość długo w blaszanej puszce, lub w papierowej torbie,
Smacznego!

        

1 komentarz: