czwartek, 9 stycznia 2014

OMLET Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Faza II Metabolic Balance.
W MB można niektóre porcje białka zastąpić dwoma jajkami. Mój plan przewiduje 5 jajek tygodniowo. Od czasu do czasu wykorzystuję tę możliwość. Tym razem zrobiłam omlet z fasolką szparagową i odrobiną pora. Naprawdę smaczne i syte danie.
Jeśli nie jesteś na MB, to zamiast wody możesz użyć mleka, a do smażenia masło klarowane.

omlet z fasolką szparagową

Na dwie porcje potrzebne będą:

4 jajka + 4 łyżki wody
200 g fasolki szparagowej
80 g pora
sól, papryczka ostra lub pieprz
1 łyżka oleju kokosowego


Na patelni podduś pokrojonego pora, dodaj fasolkę i papryczkę oraz odrobinę soli, wlej ok 100 ml wody, przykryj i duś do miękkości fasolki.


Jajka wybij do miseczki, rozbełtaj z wodą i solą, ew. pieprzem. Gdy fasolka będzie miękka, a woda z patelni całkowicie odparuje, wylej rozbełtane jajka równomiernie przykrywając fasolkę. Podgrzewaj pod przykryciem (najlepiej jeśli pokrywka jest szklana - widać dokładnie czy jajka się ścięły) kilka minut, aż jajka zostaną zupełnie ścięte.


Usmażony omlet zsuń na talerz, podziel na dwie porcje. Smacznego!

omlet z fasolką szparagową




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz