Boczniak ostrygowaty to bardzo smaczny i wartościowy grzyb. Jego owocniki dostarczają łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. Wykryto w nich także obecność substancji działających przeciwnowotworowo i obniżających poziom cholesterolu we krwi. Z tego powodu warto wprowadzić go na stałe do naszego menu.
Boczniaki duszone z porem |
Na 1 porcję:
130 g boczniaków
135 g warzyw, w tym:
1 szalotka
kawałek pora
1 łyżeczka oleju kokosowego
sól, ostra papryczka
Pora i szalotkę pokrój, podduś na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem wody.
Dodaj pokrojone boczniaki, przykryj i duś kilka minut na niewielkim ogniu.
Przypraw solą i papryczką, duś jeszcze chwilę.
Czysto ,estetycznie i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWyśmienite
OdpowiedzUsuń