środa, 22 stycznia 2014

BOCZNIAKI DUSZONE Z POREM

Metabolic Balance, Faza II.
Boczniak ostrygowaty to bardzo smaczny i wartościowy grzyb. Jego owocniki dostarczają łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. Wykryto w nich także obecność substancji działających przeciwnowotworowo i obniżających poziom cholesterolu we krwi. Z tego powodu warto wprowadzić go na stałe do naszego menu.

Boczniaki duszone z porem 



Na 1 porcję:
130 g boczniaków
135 g warzyw, w tym:
1 szalotka
kawałek pora

1 łyżeczka oleju kokosowego
sól, ostra papryczka


Pora i szalotkę pokrój, podduś na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem wody.


Dodaj pokrojone boczniaki, przykryj i duś kilka minut na niewielkim ogniu.


Przypraw solą i papryczką, duś jeszcze chwilę.

Jeśli nie jesteś na diecie, możesz podawać z ziemniakami, jeśli jednak jesteś na MB, wybierz żytnie pieczywo. Smacznego!




2 komentarze: