poniedziałek, 10 czerwca 2013

Błyskawiczna sałatka

Czas przygotowania tej pysznej sałatki trwa tyle co ugotowanie, ostudzenie i pokrojenie trzech jajek. Wszystkie inne czynności zdążymy wykonać w tak zwanym międzyczasie.

Błyskawiczna sałatka
Składniki:
100 g żółtego sera
1 puszka groszku
1 mała puszka kukurydzy
2 spore płaty papryki konserwowej
3/4 słoika cebulki perłowej
3 jajka

Na sos:
1/2 małego słoika majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz, sok z cytryny


Na początek ugotuj jajka na twardo. W czasie gdy będą się gotować przygotujesz wszystkie składniki sałatki.  Groszek i kukurydzę odcedź z zalewy, przełóż do miski. Ser żółty pokrój w drobną kosteczkę i też wrzuć do miski.


Paprykę pokrój w kosteczkę, odcedzone z zalewy cebulki perłowe możesz dodać w całości (ja pokroiłam na ćwiartki).
W tym czasie jajka już zdążyły się ugotować. Zalej je zimną wodą.
W czasie studzenia jajek  zdążysz zrobić sos mieszając podane wyżej składniki. Później tylko obierzesz i pokroisz jajka, dodasz do sałatki, zalejesz sosem i wymieszasz.


Sałatka gotowa. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Sałatka super! I naprawdę błyskawiczna. Ja dodałam jeszcze szynkę do smaku i szczypiorek do dekoracji 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczypiorek zawsze mile widziany w sałatkach :)

      Usuń