wtorek, 7 stycznia 2014

SOCZEWICA Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ

Metabolic Balance faza II
Proste danie jednogarnkowe do zrobienia w pół godziny, pod warunkiem wcześniejszego namoczenia soczewicy. Powszechnie uważa się, iż soczewicy nie trzeba moczyć i słusznie. Nie moczona gotuje się ok. 45 min. i duża część ziaren rozpada się w trakcie gotowania. Jeśli gotuję zupę, to super, bo rozgotowana soczewica pięknie ją zagęszcza. Jeśli jednak chcę zrobić soczewicę w postaci sałatki, stir-fry lub drugiego dania, jak dzisiaj, kiedy zależy mi  by większość ziaren pozostała w całości, lepszą wersją jest moczenie, dzięki czemu mogę znacznie skrócić czas obróbki termicznej. Soczewica tak przygotowana zachowuje piękny soczewkowy kształt ziaren i zdecydowanie lepiej się prezentuje w potrawie.

soczewica z kapustą włoską
Składniki na 2 porcje:
160 g zielonej soczewicy
260 g warzyw (w tym:
ćwiartka niedużej główki kapusty włoskiej
pół czerwonej papryki
kawałek pora)
sól, ostra papryczka, majeranek lub cząber
1 łyżka oleju kokosowego

Soczewicę opłucz i namocz w ciągu ok. 3 godz. lub nawet przez całą noc, odcedź.


Na stopiony na patelni olej wrzuć pora pokrojonego w talarki, dodaj 50-80 ml wody, przykryj i duś kilka minut. Następnie dodaj poszatkowaną kapustę, jeśli trzeba podlej jeszcze niewielką ilością wody. duś na średnim ogniu ok. 5 min.


Dodaj odcedzoną soczewicę, pokrojoną paprykę oraz przyprawy. Podlej wodą (ok. 100 ml), przykryj i duś ok. 10 minut. Gotowe. Smacznego!

soczewica z kapustą włoską



2 komentarze:

  1. Świetny przepis :) Do tego ogórki koszone i niebo w gębie :))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń