w kategorii "zdrowie i kulinaria" smakolykialergika.pl Nieznacznie go zmodyfikowałam, co raczej nie wpłynęło negatywnie na efekt końcowy, bo danie wyszło smakowite. Jeszcze nie raz je zrobię i zapewne za każdym razem będzie modyfikowane :)
Polędwiczki balsamiczne |
Zobacz przepis na 4 porcje:
0,5 kg polędwicy wieprzowej
3 cebule
1 łyżka cukru trzcinowego
6 łyżek octu balsamicznego
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka tymianku
0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
sól i pieprz do smaku
Cebulę pokrojoną w kostkę udusić z łyżką tłuszczu (u mnie klarowane masło - sama klaruję). Gdy się zeszkli, a nawet zezłoci, przełożyć na talerz, a na patelnię wrzucić łyżkę cukru trzcinowego i dodać resztę tłuszczu.
Smażyć, aż cukier zacznie karmelizować.
Wlać na gorący cukier przygotowany ocet balsamiczny (trzeba to zrobić sprawnie, bo będzie trochę pryskać), kłaść na to rozbite plastry polędwicy i obsmażać je z obu stron. Dodać przyprawy.
Polędwiczki wieprzowe |
Po chwili dodać podduszoną cebulkę, wymieszać i dusić, aż sosik zgęstnieje i smakowicie oblepi polędwiczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz