Amatorom łączenia owoców z mięsem proponuję nieco inny gulasz. Potrawa ta ma niewiele wspólnego z tradycyjnym węgierskim przysmakiem, jednak forma gęstej, mięsnej zupy nasuwa na myśl właśnie gulasz. Jest pyszna, więc gorąco Wam, kochani, polecam.
|
Gulasz wieprzowy |
4 porcje:
0,5 kg karkówki
1-2 cebule
1 papryka
0.5 puszki ananasa
1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
Papryka ostra i słodka - wg uznania, ale raczej nie żałować
sól
pieprz
papryczka cayenne (lub inna b. ostra)
olej do smażenia ok. 2-3 łyżki (ja zwykle używam masła klarowanego)
Karkówkę pokrój w kostkę, wrzuć na gorący tłuszcz. Przesmaż z wszystkich stron. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i rozkruszoną papryczkę cayenne, przykryj i duś na małym ogniu aż cebula lekko się zeszkli.
Dorzuć paprykę pokrojoną w niezbyt drobną kostkę, przykryj i nadal duś ok. 5 minut.
Dodaj pokrojone plastry ananasa. Przez cały czas duszenia uważaj, by nie przypalić potrawy. Jeśli trzeba, podlewaj niewielką ilością wody. Po kolejnych 5 minutach dodaj przecier pomidorowy.
|
gulasz wieprzowy |
Teraz dolej wodę - tyle tylko, by zrównać z uduszonymi składnikami. Dorzuć sól i pozostałe przyprawy. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilkę.
Pozdrawiam autorów strony!
OdpowiedzUsuńFeel free to visit my weblog :: moderowany
Dziękuję i pozdrawiam wzajemnie :)
UsuńCiekawa strona. Można znaleść dużo ciekawych informacji.
OdpowiedzUsuńFeel free to visit my homepage :: moderowany