środa, 6 marca 2013

GULASZ WIEPRZOWY Z PAPRYKĄ I ANANASEM

Amatorom łączenia owoców z mięsem proponuję nieco inny gulasz. Potrawa ta  ma niewiele wspólnego z tradycyjnym węgierskim przysmakiem, jednak forma gęstej, mięsnej zupy nasuwa na myśl właśnie gulasz. Jest pyszna, więc gorąco Wam, kochani, polecam.

Gulasz wieprzowy

4 porcje:


0,5 kg karkówki
1-2 cebule
1 papryka
0.5 puszki ananasa
1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
Papryka ostra i słodka - wg uznania, ale raczej nie żałować
sól
pieprz
papryczka cayenne (lub inna b. ostra)
olej do smażenia ok. 2-3 łyżki (ja zwykle używam masła klarowanego)

Karkówkę pokrój w kostkę, wrzuć na gorący tłuszcz. Przesmaż z wszystkich stron. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i rozkruszoną papryczkę cayenne, przykryj i duś na małym ogniu aż cebula lekko się zeszkli.

Dorzuć paprykę pokrojoną w niezbyt drobną kostkę, przykryj i nadal duś ok. 5 minut.


Dodaj pokrojone plastry ananasa. Przez cały czas duszenia uważaj, by nie przypalić potrawy. Jeśli trzeba, podlewaj niewielką ilością wody.  Po kolejnych 5 minutach dodaj przecier pomidorowy.

gulasz wieprzowy
Teraz dolej wodę - tyle tylko, by zrównać z uduszonymi składnikami. Dorzuć sól i pozostałe przyprawy. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilkę.

3 komentarze:

  1. Pozdrawiam autorów strony!

    Feel free to visit my weblog :: moderowany

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa strona. Można znaleść dużo ciekawych informacji.



    Feel free to visit my homepage :: moderowany

    OdpowiedzUsuń