środa, 6 marca 2013

ZUPA Z SOCZEWICY


 Pyszna a jednocześnie pożywna. Przy tym niedroga i łatwa w wykonaniu. Czegóż więcej trzeba?
Zupa z soczewicy

Zobacz przepis:
Na 3-4 talerze zupy:




150g soczewicy
marchewka
pietruszka
cebula
kawałek selera
kilka ząbków czosnku 
kiełbasa (śląska, myśliwska itp.)
2 łyżki oleju 
majeranek, cząber, sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka.

Kiełbasę pokrojoną w krążki grubości ok. 5mm wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem, przesmaż chwilę. Dodaj posiekaną cebulę. Kolejno dodawaj pokrojoną pietruszkę, marchewkę i seler. Jeszcze chwilę poduś wszystko razem. Teraz wsyp przepłukaną soczewicę i wlej wodę. Majeranek możesz dodać od razu, pozostałe przyprawy pod sam koniec gotowania. Czosnek pokrojony w plasterki również wrzuć do zupy na ostatnie 3-5 minut.

2 komentarze:

  1. smaczna .. juz ją robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, że smaczna? Prosta, a wartościowa, do tego smaczna. Tylko gotować!

      Usuń