poniedziałek, 18 marca 2013

CHLEBEK CUKINIOWY

Ten chlebek piekłam dwa razy i z pewnością jeszcze nie raz upiekę. Przepis zaczerpnęłam stąd, jednak wymagał drobnej modyfikacji. Otóż ilość cukru użyta w oryginalnym przepisie powoduje, że nie wiadomo, do jakiej kategorii wypieków go zakwalifikować. Na chleb jest za słodki, na babkę lub placek z kolei za mało słodki. Trzeba więc zredukować ilość cukru, by otrzymać chleb, jednak zwiększając jego ilość, otrzymamy bardzo fajne cukiniowe ciasto. Warto więc zachować ten przepis, zmieniając nieco proporcje w zależności od tego, co chcemy upiec.
Chlebek cukiniowy
 Zobacz przepis po modyfikacji:

450 g cukinii
250 g mąki pszennej
100 g mąki amarantusowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 niepełna łyżeczka soli
2 jajka
1 łyżka cukru
90 ml oliwy lub oleju
 Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przełóż na cedzak i odczekaj chwilę, by sok spłynął. Ja odcisnęłam w dłoniach, by przyspieszyć trochę cały proces. Odsączoną cukinię przełóż do miski, dodaj olej i wymieszaj. Dodaj cukier i jajka, znów wymieszaj. Teraz wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Ostatni raz wymieszaj starannie i przełóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st.C, i piecz ok. 45-50 minut. Sprawdź czy chlebek już jest dobrze upieczony wbijając w ciasto patyczek. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, wyłącz piekarnik, wyjmij chleb i poczekaj, aż lekko przestygnie, a następnie wyjmij go z formy.
chlebek cukiniowy
Chlebek wygląda i pachnie tak apetycznie, że trudno się doczekać aż wystygnie, by go ukroić i skosztować :) Smacznego.

1 komentarz:

  1. Chyba sie skusze na upierzeniu chleba.Przepis prosty i szybki w wykonaniu.Dziekuje za przepis.Maria

    OdpowiedzUsuń