Chlebek cukiniowy |
450 g cukinii
250 g mąki pszennej
100 g mąki amarantusowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 niepełna łyżeczka soli
2 jajka
1 łyżka cukru
90 ml oliwy lub oleju
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przełóż na cedzak i odczekaj chwilę, by sok spłynął. Ja odcisnęłam w dłoniach, by przyspieszyć trochę cały proces. Odsączoną cukinię przełóż do miski, dodaj olej i wymieszaj. Dodaj cukier i jajka, znów wymieszaj. Teraz wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Ostatni raz wymieszaj starannie i przełóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st.C, i piecz ok. 45-50 minut. Sprawdź czy chlebek już jest dobrze upieczony wbijając w ciasto patyczek. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, wyłącz piekarnik, wyjmij chleb i poczekaj, aż lekko przestygnie, a następnie wyjmij go z formy.
chlebek cukiniowy |
Chyba sie skusze na upierzeniu chleba.Przepis prosty i szybki w wykonaniu.Dziekuje za przepis.Maria
OdpowiedzUsuń